hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Így keresnek, akik vérplazmát adnak

A Pénzcenrum utána járt, hogy donor oldalról mennyi pénzt lehet egy évben összegyűjteni a heti 1-2 óra elfoglaltságot jelentő vérplazmaadással.

Míg 8-10 éve igencsak szép summákat leakaszthatott az, aki Budapesten vérplazmát adott, addig manapság a plazmaadásért járó ellentételezés sokszor tényleg csak jelképesnek tekinthető összeg. Sőt törvényileg is szabályozva van, hogy a vérplazmagyűjtő cégek mekkora költségtérítést fizethetnek a donoroknak: 

Vérkomponens gyűjtése esetén a donornak biztosított kalóriapótlás és a rendelkezésre állásának ellentételezéseként juttatott vagyoni érték adott év vonatkozásában egy donációra vetítve átlagosan legfeljebb a mindenkori hatályos jogszabályban megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) alapján alkalmazott órabér ötszörösének mértékéig terjedhet – áll a jelenleg hatályos miniszteri rendeletben. Ez számokban az jelenti, hogy jelenleg Magyarországon teljes munkaidő teljesítésekor, órabér alkalmazása esetén 857 forint a minimum bér per óra. Ebből pedig a rendelet szövege szerint az következik, hogy 
ma egy plazmaadásért, ami kb. 35-40 percet vesz igénybe, idehaza 4 285 forint költségtérítést fizethetnek a plazmagyűjtő állomások.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy Magyarországon egy donoréven belül 45 alkalommal lehet hivatalosan plazmát adni, akkor rögvest kiderül, hogy elméletben, csak a vérünkkel 365 nap lefogása alatt 192 825 forintot is kereshetünk.

A valóságban azonban ez a számítás bonyolultabb, sőt kifizetődőbb. Egyetlen donációval akár 6 000 forintot is lehet keresni, amit ha felszorzunk az évente lehetséges 45 alakalommal máris 270 000 forintnál tartunk, és akkor a bónuszokat még nem is számoltuk. A 4 285 forintnál egyébként úgy lehetséges, hogy egy-egy cég több pénzt is tud fizetni, hogy más szolgáltatások címén adják úgymond a plusz pénzt. Így például lehet, hogy maga a donáció mondjuk csak 4 000 forint, de ha a donor kitölt a művelet után egy kérdőívet, kap még 2 000 forintot. Így lehetséges tehát, hogy a "törvényileg meghatározott díjszabás fölé is mehetnek" egyes cégek. 

És akkor a különböző "jubileumi" alkalmak után járó díjazásokról még nem is beszéltünk. Amik, ha a maximális donorévben számított 45 alkalommal számolunk, szépen hozhatnak a kasszába. Mindent egybevetve, egy nem túl merész számítással nagyjából az jön ki, hogy egy év leforgása alatt a saját vérével bárki szerezhet magának egy jól csengő, 300 ezer forint körüli, ha úgy tetszik, 13. havi fizetést, írja a Pénzcentrum.

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés

Könyveink