hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Így halunk mi

Míg a férfiak halálozási mutatói jelentősen javultak, a középkorú nők körében változatlanul aratnak a daganatos betegségek. Az Index összeállítása.

A múlt héten mutatták be azt az 1200 oldalas jelentést, ami a magyar egészségügyi rendszer teljesítményére és a rendszerben meglévő jelentős különbségekre világít rá. Kíváncsiak voltunk arra, mikor és milyen betegségben halnak meg a magyar férfiak és nők. Szerettük volna megtudni, milyen különbségek vannak országosan, sőt európai összevetésben a halálozásban. Miért halnak meg többen Békésben mint Győr-Moson-Sopron megyében?  Mi az oka, hogy a közvetlen szomszédunkban az osztrákok jóval tovább élnek, mint mi. És vajon milyen kilátásaink vannak nekünk, mostani harmincas-negyveneseknek? Mennyire lesz igaz ránk a nagy számok törvénye?

Magyarországon nagyon pontos haláloki statisztikák készülnek. Ezek alapja a halottvizsgálati bizonyítvány. Ezekből egy példányt kötelező elküldeni a Központi Statisztikai Hivatalnak. A KSH munkatársai a nemzetközi standardoknak megfelelően dolgozzák fel az adatokat, így készül el a Magyarország területére vonatkozó haláloki statisztika. Az Index közvetlenül a KSH-tól kapta meg azokat a számokat, amelyek alapján adatvizualizációkat készített.

Magyarországon 1956 óta béke van. Az ember elég nagy eséllyel indul el reggelente úgy, hogy nem fogja eltalálni egy eltévedt golyó, nem lép aknára és nem kap bombatalálatot a háza. A születéskor várható élettartam szinte töretlenül emelkedett a kilencvenes évek eleje óta, a csecsemőhalálozás körülbelül a felére esett vissza, a magyar férfiak és nők egyre tovább élnek

A mai fiatal korosztály nagy eséllyel számíthat arra, hogy megéli a 70 éves kort. 2015-ben a férfiaknál a születéskor várható átlagos élettartam 72 év volt, a nőknél 79. Gyermek és fiatalabb korban legfeljebb súlyos betegségek, balesetek és öngyilkosság miatt veszítik életüket az emberek. Fontos eredmény, hogy a százezer lakosra jutó öngyilkosságok száma 1987-től csökkenni kezdett és közel 20 év leforgása alatt megfeleződött. Ugyanígy csökkent a motorosbalesetek száma is, és a fiatalok körében összességében csökkent a halálozás.

Ma tehát leginkább krónikus betegségekben halunk meg. A köztudatban még ma is jóval erősebb a daganatos betegségek "marketingje":  "öreg leszek, aztán úgyis meghalok rákban" – mondjuk lemondóan, és mélyen beleszívunk a cigibe. Pedig egy évben 100 haláleset közül több mint 50-et nem rák, hanem valamilyen szív- és érrendszeri betegség okoz, míg a daganatos megbetegedések "csak" kb. 25-öt.  

Mi okozza mégis, hogy a rákot sokkal fenyegetőbbnek érezzük? Mindezt úgy, hogy az orvostudomány fejlődésével már Magyarországon is egyre kevésbé igaz az az tétel, hogy a rák diagnózisa egyenlő az ember halálos ítéletével.

A középkorú korosztályban persze számszerűleg is jóval több férfi hal meg rákban vagy keringési megbetegedésben, mint nő. A 40–59 éveseknél a férfiak halandósága több mint két és félszerese a nőkének. A statisztikusok szerint a kritikus csoportot mégis a nők jelentik. Miért? Ahogy a következő grafikonokon látható, az elmúlt években egyre kevesebb középkorú férfi halt meg szív- és érrendszeri betegségekben. A férfiak esetében a daganatos halálozás aránya is jelentősen csökkent, a nők esetében azonban alig.

Egy 2000-2012 közötti adatokat elemző KSH-tanulmány szerint ennek hátterében részben az is áll, hogy a középkorú és idősebb nők közül egyre többen dohányoznak. Mindezt a felgyorsult emancipáció, a nemi szerepek közti határ elmosódása, ezáltal a megemelkedett mértékű stressz, a női életstílus „elférfiasodása” is okozhatja, olvasható a Wéber András és Faragó Miklós által jegyzett tanulmányban. A nők jelentős része ebben a korban egyedül marad, mert elválnak vagy a velük élő férfi idő előtt meghal. Ez alapvetően változtathatja meg családi kötelékeiket. Az új helyzettel való megbirkózás magasabb stresszel járhat, ez pedig sok dohányos nőt fokozott dohányfogyasztásra is késztethet. Hiába sikerült tehát az emlőszűrés elterjedésével a nőknél csökkenteni az egyik rákfajta veszélyét, ha a dohányzás a másik oldalon súlyos következményeket okoz.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink