hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Így gazdálkodott az ÁEEK

Lezárult az állami vagyon 2015. évi kezelésének ellenőrzése, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a kórházfenntartónál talált néhány hiányosságot.

A testület honlapján csütörtökön közzétett közlemény szerint a nyolc legjelentősebb, kiemelt vagyoni kör felett tulajdonosi joggyakorló szervezet, köztük az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 2015-ös tevékenységét ellenőrizték.

Megállapították, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vagyonkezelésbe adott ingatlanokat nem a vagyonkezelésbe adáskor vezette ki a könyveiből, így a vagyonról készített nyilvántartás nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Hiányosságokat találtak a Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nyilvántartásában.

A vizsgálat alapján a szervezetek eleget tettek adatszolgáltatási kötelezettségüknek, de az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai nem voltak megalapozottak, mert az intézet a rábízott vagyonba tartozó részesedések között kimutatott kényszertörlés alatt álló, valamint negatív saját tőkéjű társaságokban fennálló részesedéseket is. Az adatszolgáltatásban szerepeltetett közvetlen kezelésű rábízott vagyonának értéke, valamint a vagyonkezelésbe adott rábízott vagyon értéke a nyilvántartásaiban kimutatott értékkel nem egyezett meg – jelezte az ÁSZ.

Az ÁSZ a közvagyonnal való felelős gazdálkodás fejlesztése érdekében javaslatokat készített az Állami Egészségügyi Ellátó Központ számára, amelynek ezek alapján intézkedési tervet kell készítenie.

Az Állami Számvevőszék a jogszabályi előírásnak megfelelően évente ellenőrzi az állami vagyon felett tulajdonosi joggyakorló szervezeteket. A közvagyon felelős kezelése az állami feladatok ellátását és ezzel a társadalmi szükségletek kielégítését biztosítja.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink