hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Így értékelte az elmúlt négy évet Kásler Miklós

Az Emmi történelmi lemaradásokat pótolt be az elmúlt négy évben, amelyek ritkán fordulnak elő a történelemben, mondta Kásler Miklós az Életközelben 80. epizódjában.

Olyan még nem volt, hogy mind az öt, az Emmi alá tartozó ágazatot rendkívüli mértékben fejleszti egy kormány. Ez kifejezi az Orbánkorszak viszonyulását és célkitűzéseit – kezdte értékelőjét Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztériumának munkájáról.

A miniszter az egészségügyi ágazat intézkedéseiről elmondta: bevezettük a prevencióra épülő új egészségkultúrát, átalakítottuk és meggyorsítottuk az alapellátást, a magyar lakosságot érintő leggyakoribb betegségek megelőzésére és kezelésére pedig létrehoztuk az 5 Nemzeti Egészségügyi Programot. Ezen túlmenően a koronavírus-járvány miatt készült el a Nemzeti Infektológiai Program, amelynek köszönhetően a további járványokat lényegesen felkészültebb állapotban várhatjuk – tette hozzá a tárcavezető.

Az Orbán-kormány alatt építkezik a magyar egészségügy – mondta. A miniszter rámutatott: 500 milliárd forintot költött a kormány a vidéki egészségügy fejlesztésére, 700 milliárd forintot pedig a központi régió és Budapest fejlesztésére, amellyel legalább 70 év hiányosságait pótolták.

Kásler Miklós a 6 Nemzeti Egészségügyi Program és az egészségügy fejlesztése mellett fontos állomásként tekint a HPV oltás bevezetésére kislányok és kisfiúk esetében, valamint a legjelentősebb betegségek terápiás protokolljainak modernizálására, amelyekkel az orvosok a legkorszerűbb terápiákat szolgáltathatják.

A szociális terület munkáját úgy értékelte, hogy az ágazatban jelentős előrelépés történt. 2010-ben a fogyatékosok 18 százaléka jutott a munka valamelyik formájához, ez 2022-re 44 százalékra emelkedett. Az egyházak egyre nagyobb szerepet vállalnak a szociális ellátásban, a nevelőszülők száma pedig lényegesen megnőtt – sorolta.

Az ágazatokat érintő bérfejlesztésről összefoglalva elmondta: az orvosok béremelése javában zajlik, 2023-ra két és félszeresére fog nőni, az ápolónők bére pedig 2010 óta két és félszeresére emelkedett. A kulturális és a szociális ágazatban az idei béremelés 20 százalékos, és a köznevelésben 2010 óta szintén két és félszeresére növekedett a munkabér.

A beszélgetés végén az elmúlt négy év munkájára visszatekintve Kásler Miklós úgy fogalmazott, hogy onkológusként egész életében embereken segített, és miniszterként is ezt teszi, ezzel is kíván hozzájárulni a magyar nemzet örökségéhez.

hirdetés

Könyveink