hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Így ellenőrzik a TAJ-kártyák érvényességét

A TAJ-kártya érvényességét a finanszírozási szerződéssel rendelkező egészségügyi intézménynek kell ellenőriznie, írja a Privátbankár.

Az eljárás menetéről a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szerint ezt mindig a jogviszony-ellenőrzés keretében kötelesek ellenőrizni még az ellátást megelőzően.

Ez azt jelenti, hogy a finanszírozási szerződéssel rendelkező egészségügyi szolgáltató – a mentést, betegszállítást, védőnői szolgáltatást, otthoni szakápolást, iskola- és ifjúság-egészségügyi ellátást, mozgó szakorvosi szolgálatot teljesítő szolgáltató, valamint a beteg közvetlen jelenlétét nem igénylő diagnosztikai és kórszövettani vizsgálat és boncolás kivételével – az egészségügyi szolgáltatás igénybevételét megelőzően, a 14. életévüket betöltötteknek a személyi igazolvány felmutatásával a NEAK elektronikus nyilvántartásában ellenőrzi.

Ha kiderül, hogy érvénytelen a TAJ-kártyája, (vagyis hat hónapon túli járulékfizetés tartozása van), az intézmény akkor is köteles sürgősségi ellátást, valamint mentést biztosítani, de az ezen felüli egészségügyi szolgáltatásokat már csak térítési díj ellenében köteles megtenni.

Érvénytelenség esetén tehát az egészségügyi szolgáltatás csak térítés ellenében jár, és a társadalombiztosítási támogatással járó gyógyszer, gyógyászati segédeszköz és gyógyfürdő ellátás rendelése sem lehetséges. Mivel elviekben fel sem merülhet olyan eset, hogy a jogviszony érvénytelenségére a kiszolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltatóknál derüljön fény, ezért a gyógyszertárakban, a gyógyászati segédeszköz forgalmazóknál és a gyógyfürdő ellátóknál a jogszabály továbbra sem ír elő kötelező jogviszony-ellenőrzést. 

A Társaság a Szabadságjogokért Jogvédő Civil Szervezet (TASZ) szerint az új szabályok elviselhetetlen terhet rónak az egzisztenciálisan kiszolgáltatott betegekre, akik így nagy valószínűséggel maradnak majd egészségügyi ellátás nélkül. A koronavírus-járvány pedig éppenséggel, hogy növelte a financiálisan leszakadó emberek számát, írja a Privátbankár.

(forrás: Privátbankár)
hirdetés

Könyveink