hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Így állnak a várólisták

Egy hónap alatt eltűnt több mint 1251 beteg a várólistákról a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint, írja a Világgazdaság.

A legtöbben még mindig szürkehályog-műtétre várnak hazánkban, augusztus elején 10 304-en voltak a listán, de egy hónap alatt 290 beteggel csökkent a sorban állók száma. Az utolsó nyári hónap adatai szerint átlagosan 97 napot kell várni a beavatkozásra, júliusban pedig egy nappal többet, 98 napot regisztráltak. Tavaly átlagosan 53 napot kellett várni az ilyen típusú szemműtétre.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint tavaly összesen 89 018 hályogműtétet finanszíroztak, ebből 76 852 műtétet egynapos ellátásként végeztek el. Az egészségbiztosítónak hozzávetőlegesen 12,7 milliárd forintba került 2016-ban a szürkehályog-műtétek finanszírozása.

A NEAK rendszerében fellelhető adatok szerint a leghosszabb várakozási idő a szürkehályog-műtétek tekintetében – pontosan 316 nap – az észak-alföldi térséghez tartozó Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban volt.

Az augusztusban publikált adatokból kiderül, hogy a leghosszabb ideig a gerincstabilizáló műtétre kell várni Magyarországon, átlagosan 451 napot, csípő- és térdprotézisre pedig majdnem egy évet. Szívkatéterezés miatt most 622 beteg van a várólistákon, nekik átlagosan 163 napot kell várniuk arra, hogy egy szívspecialistához bejussanak.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink