2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Így alakult a COVID-halálozás a megyékben

Messze Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legrosszabb a Covid-fertőzöttek túlélési esélye, Budapesten a legjobb, írja a 444.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal oldalán talált adatot a 444.hu arról, hogyan alakult Magyarországon megyénként az összhalálozás hetente, illetve negyedévente. Ezekben a statisztikákban ugyan nincs feltüntetve a halálozás oka, de arra lehetőséget ad, hogy kiderüljön, mennyivel többen haltak meg a megyékben az egy évvel korábbi adatokhoz képest. 

A koronavírus áldozatainak a száma országosan novemberben ugrott meg igazán, decemberben is nagyon sokan haltak meg a járványban az operatív törzs hivatalos adatai szerint. Olyan sokan haltak meg ekkor, hogy az év utolsó két hónapja volt a leghalálosabb az elmúlt 20 évben.

Két megyében ugrik ki a többinél is jelentősebben a többlethalálozás tavaly év végén: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Nógrádban.

Szabolcsban 69 százalékkal többen haltak meg 2020 utolsó három hónapjában, mint 2019-ben. Pedig lakosságarányosan ekkor messze nem Szabolcs volt a legfertőzöttebb megye. Vagyis messze Szabolcsban volt a legrosszabb a fertőzöttek túlélési esélye.

Ha a regisztrált fertőzöttek számát lakosságarányosan nézzük, akkor a negyedik negyedévben Nógrádban volt a legtöbb igazolt új koronavírusos beteg. A sok betegre sok áldozat is jut, a többlethalálozási listán Nógrád a második, Szabolcs mögött. 

Nógrádban a legalacsonyabb az egy főre jutó GDP, de a legerősebb gazdaságú megyékben is pusztított a vírus: Győr-Moson-Sopronban és Komárom-Esztergomban is messze átlag felett volt a többlethalálozás.

(forrás: 444.hu)
Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés