hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Igazságügyi szakértői biznisz Debrecenben (Frissítve: az egyetem...)

A munkatársak nagy része hamis vállalkozói pecsétet használt az eljárásokban, összemosva saját cégüket az egyetemmel, írja a 24.hu.

Éveken át dupla fizetést biztosítottak maguknak a Debreceni Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének munkatársai. A recept egyszerű volt: az igazságügyi orvosszakértők, miközben zsebre tették az egyetem által folyósított teljes közalkalmazotti bérüket, vállalkozóként is benyújtották a számlát a munkahelyükön, munkaidőben elvégzett hatósági kirendelésekért. A szakértői vizsgálatok elkészítése után a rendőrséggel és a bírósággal a saját számlájukra utaltatták a pénzt, ezzel lényegében ugyanazért a munkáért két fizetést kasszíroztak.

Az úgynevezett hatósági kirendeléses tevékenységek után a teljes összegnek az egyetem kasszájába kellett volna befolynia, ehelyett csak a pénz kisebbik részét, a laborok, vizsgálók, eszközök használatáért járó költségátalányt kapta meg az intézmény.

A 24.hu birtokába került dokumentumok szerint viszont nem csupán az veti fel a törvényesség kérdését, hogy ki kapta meg az állam által biztosított szakértői díjakat, hanem az is, hogy a debreceni szakértők milyen apparátust alakítottak ki az évek során arra, hogy meggyőzzék a hatóságokat.

Az intézet munkatársainak nagy része hamis vállalkozói pecsétet használt az eljárásokban, amelyekkel összemosták saját cégüket az egyetemmel.

Bár a vállalkozások hivatalos pecsétjén a szabályozás szerint kizárólag a cég székhelyét vagy telephelyét lehetne feltüntetni, hat-hét debreceni szakértő pecsétjén nem az szerepelt, hanem a 4002 Debrecen Postafiók 400. cím, ami a Debreceni Egyetem címe.

A kis módosítás miatt úgy tűnhetett, hogy a szakértők az egyetemi intézet számára küldött hatósági kirendeléseket jogszerűen teljesítik a munkahelyükön, az ottani erőforrásokat használva, miközben a díjakat a saját számlájukra átirányítják.

A Debreceni Egyetem közleménye a Klinikai Központ Igazságügyi Orvostani Intézetéről megjelent sajtóhírek kapcsán:

A Debreceni Egyetem Klinikai Központja határozottan visszautasítja, és vizsgálja a jogi lépések lehetőségét a mai napon (2018.10.31.) a 24.hu híroldalon megjelent állítások kapcsán, miszerint: „Az intézet munkatársainak nagy része hamis vállalkozói pecsétet használt az eljárásokban, amelyekkel összemosták saját cégüket az egyetemmel”.

A sajtóban megjelent fényképen egy igazságügyi szakértői bélyegző látható, melynek célja a szakértő egyértelmű azonosítása. A felvétel egy úgynevezett „igazságügyi szakértői díjjegyzéket” ábrázol, amely a jogszabályi előírásoknak megfelelő szakértői bélyegzővel van ellátva. Vállalkozói pecséttel kizárólag a számlát kell ellátni. Mivel az intézetet, illetve dolgozóit a hatóság rendeli ki, így amennyiben jogsértés történik a számlázással, vagy az eljárás bármely más részével kapcsolatban, azt a hatóság hivatalból köteles vizsgálni.

A Debreceni Egyetem továbbra is kiáll korábbi álláspontja mellett, miszerint az igazságügyi szakértők munkaköri leírásában rögzített tevékenységük és a saját néven végzett szakértői munkájuk élesen elkülönül egymástól. A szakértő kirendeléséről a hatóság, vagy kirendelő szerv dönt, a szakértőnek kirendelés alapján, a kirendelésben foglaltaknak megfelelően kell eljárnia.

Tekintettel arra, hogy a 24.hu cikke adatvédelmi incidensre utal, a Debreceni Egyetem megteszi a megfelelő intézkedéseket.

(forrás: 24.hu, Debreceni Egyetem)
hirdetés

Könyveink