hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Időzített vegyi bombák

Számos időzített vegyi bomba veszélyezteti Magyarország természeti környezetét és a lakosság egészségét – derül ki a Greenpeace tavaly év végén összeállított, Mérgezett örökségünk című kiadványból. A nemrég bemutatott második jelentés újabb tizenöt „mérgezett” területet leplezett le, írja az MNO.

Oktatási intézmények, irodák, ipari parkok működnek a súlyosan szennyezett területek közvetlen közelében – derült ki a Mérgezett örökségünk című jelentés első kötetéből. A 15 helyszín többségén a méregtelenítés és a kártalanítás ügyében – hiába követelte a Greenpeace mellett több helyi szervezet, a lakosok és politikusok is a hatósági, illetve a kormányzati intézkedést – szinte semmi sem történt.

A beszámoló második kötetében a Greenpeace Magyarország tizenöt újabb „mérgezett” területet mutat be. A jelentésbe olyan közismert hazai cégek, ipari létesítmények is bekerültek, ahol a mai napig folyik a termelés, anélkül, hogy a korábbi szennyezések kármentesítése befejeződött volna.

Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár a lapnak elmondta: Magyarországon a komoly, élő szervezetekre is veszélyes, maradandó károsodást előidéző szennyezések száma, szakértői becslések alapján 3-500 között van. Mivel a súlyos szennyezések kárelhárítási költségeit egyetlen önkormányzat sem tudná önerőből kifizetni, megkerülhetetlen az állami szerepvállalás. Ehhez azonban megfelelő jogszabályi háttérre és intézményi struktúrára volna szükség.

A szomorú tanulság mindkét jelentés esetében ugyanaz: Magyarországon a jogszabályok nem teszik lehetővé a környezetre és a lakosságra veszélyes szennyezések megfelelő felszámolását. Magyarországon ugyanis az illetékes hivatalos szervek a veszélyes anyagokkal, hulladékokkal és kockázatos technológiákkal dolgozó cégektől és üzemeltetőktől a mai napig nem kérnek olyan pénzügyi garanciát, amely például egy baleset vagy csőd esetén is fedezni tudná a károkat és a hulladék megsemmisítését. Akkor a legnehezebb a helyzet, ha a szennyezést már nem működő cég okozta.

A Greenpeace Magyarország 2017 őszén petíciót indított, amelyben felszólítja a magyar kormányt a szennyezett területek felszámolására, kármentesítésére, valamint, hogy jogszabállyal nyomatékosítsa „a szennyező fizet”-elvet. A petíciót már több ezren írták alá, és továbbra is lehet csatlakozni hozzá az act.gp/meregmentes oldalon.

A teljes cikk

Részletes információk és az országos térkép a greenpeace.hu/mergezett-oroksegunk oldalon

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink