hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Idén százzal többen lépnek be az orvosegyetemek kapuin

Megállapították a felvételi ponthatárokat: összesen mintegy 97 ezren jutottak be a felsőoktatásba. Az orvosegyetemek fogorvosi szakára a maximális 480 pontból 424-430, az általános orvosi karokra 418-434 pont kellett. 

A ponthatárok egyébként igen vegyes képest mutatnak, egyelőre biztosan csak annyit lehet állítani, hogy az alsó küszöb emelkedett a jogszabályi előírásnak megfelelően 160 pontról 200 pontra. A nol.hu elemzése szerint csak úgy, mint tavaly, maximális teljesítményre az idén sem volt szükség sehol, és a legmagasabb ponthatár is ismét a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán született: ide 461 pont kellett. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy az idén könnyebb volt ide bejutni, mint tavaly, amikor még 469 pont kellett.

Ebből azonban még nem lehet azt a következtetést levonni, hogy az idei felvételizők rosszabb teljesítményt nyújtottak volna, hiszen a ponthatárok rengeteg tényezőtől, például a férőhelyek számától is függnek. Jól mutatják ezt az orvosi képzések ponthatárai. Az általános orvos, a fogorvos, a gyógyszerész és az állatorvos képzésekre az idén már csak emelt szintű érettségivel lehetett bejutni, ez pedig többletpontot ér akkor is, ha kötelező. Emiatt tehát emelkedniük kellett volna itt a ponthatároknak. Mégsem történt ez minden esetben.

Támogatott képzésben tavaly a Semmelweiss Egyetem fogorovos szakán 434 pont kellett a bejutáshoz, az idén azonban a szakot oktató négy egyetem egyikén sem volt ilyen magas a ponthatár: most fogorvos szakra 424-430 pont közötti teljesítmény kellett. Szintén némileg alacsonyabbak lettek a ponthatárok az általános orvos (418-434 pont) és az állatorvos szakon (431 pont) is.

Az orvosi képzésekben ugyanis nem csak a felvételizők által hozott pontok száma növekedett, hanem a fölvehető létszám is: támogatott képzésre a tavalyi 1400 helyett most 1500 hallgatót lehetett fölvenni. A létszámbővülés pedig lejjebb tolta a ponthatárokat. A gyógyszerészképzésben viszont ennek ellenére nőtt némiképp a küszöb: ide az idén 407-414 pont kellett, holott tavaly a Semmelweiss Egyetem gyógyszerész szakára még 406 ponttal lehetett bejutni.

Magas, 400 pont fölötti ponthatár még sok más szakon született: a rendkívül népszerű pszichológia szakra például 444-449 pont kellett, a kommunikációs szakra 401-452, a jogász szakra pedig 409-426 pontnál húzták meg a vonalat. Sok helyen volt elég ugyanakkor a 300 pont alatti teljesítmény: 200-299 pont között volt a határ az idén összesen meghirdetet 7839 jelentkezési hely közül 1400-nál.

A ponthatárok részletes listáját itt lehet olvasni.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink