hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Idén sem volt elég sikeres a praxispályázat (Frissítve!)

Néhány napja lejárt a pályázati határidő; mindössze 23 orvos igényelte a tartósan – legalább hat hónapja – betöltetlen körzetek esetén kérhető letelepedési támogatást, miközben jelenleg 280 ilyen körzet található az országban, írja a Magyar Nemzet.

A helyzet a tavalyinál is rosszabb, pedig akkor is csupán 25 orvos kötötte meg a támogatási szerződést. A lap által megismert legfrissebb adatok szerint közülük jövőre kilencen 6 millió forinttal a zsebükben kezdhetik meg új munkájukat egy leg­alább egy éve betöltetlen praxisban. 7 orvos 7 millió forintot kap azért, mert 24 hónapja ellátás nélkül maradt körzetet vállalt. Egy-egy orvos pályázott sikeresen nyolc-, illetve 9 millió forintra, ők három, valamint négy éve üres praxist töltenek be. A legalább öt éve üres körzetek esetében adható maximális, 10 millió forintra 5 orvos pályázott sikerrel. Így összesen 170 millió forintos támogatást oszt szét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), ami az 500 millió forintos keretösszeg mindössze 34 százaléka.

A friss adatok szerint némileg jobb a helyzet, ha a praxisjogvásárlási támogatást vizsgáljuk, erre ugyanis 57 pályázat érkezett, és a 250 millió forintos keretből 209 millió forintot használtak fel. E támogatás esetében nem szükséges, hogy az orvos tartósan betöltetlen körzetben vállaljon munkát. A legtöbben – 45 orvos – a maximálisan kérhető 4 millió forintot igényelték, de akadtak olyanok is, akiknek csupán 1,4 vagy 1,1 millió forintos támogatásra volt szükségük ahhoz, hogy praxistulajdonosok lehessenek.

A két pályázatra összesen 80 orvos jelentkezett sikeresen, így a 750 millió forintos keretösszeg alig több mint felét tudják felhasználni. Korábban a szakma részéről többször is felvetődött az igény, hogy a keret maradékára pályázhatnának a körzeti fogorvosok, akik szintén nincsenek könnyű helyzetben. Az Országos Alapellátási Intézet legfrissebb, szeptemberi adatai szerint 233 tartósan – vagyis legalább fél éve – betöltetlen fogorvosi körzet van az országban. Erről azonban eddig nem született döntés, emlékeztet a lap.

Frissítve: 2016. 10. 26. 8.36

A szaktárca közleménye szerint az először 2014-ben meghirdetett háziorvosi letelepedési pályázat keretében az állam az Országos Egészségbiztosítási Pénztáron (OEP) keresztül két év alatt összesen 703 millió forint támogatást fizetett ki, amelynek eredményeképpen 63, korábban betöltetlen háziorvosi szolgálatot sikerült betölteni. A kormány a tavalyi évben praxisjog-vásárlási támogatásra összesen 181 millió forintot fordított, melynek köszönhetően 39 praxis talált gazdára.

Az előző években tapasztalt sikeres pályáztatásra való tekintettel, valamint annak érdekében, hogy a kormány tovább erősítse az alapellátást, már 2016. februárban meghirdették az idei praxispályázatokat. A meghirdetett letelepedési és praxisvásárlási pályázatok 2016. október 15-én lezárultak. A két programra összesen 112 pályázatot nyújtottak be. Idén a beérkezett kérelmek a benyújtás sorrendjében folyamatosan, de legkésőbb a benyújtást követő 60 napon belül elbírálják. A szerződéskötés folyamatos, a támogatás kifizetése egy összegben történik, legkésőbb 2016. december 20-ig.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink