hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Hosszú a várólista a szociális ellátásban (is)

A legfrissebb adatok szerint 28 556-an szerepelnek a szociális várólistán; több mint kétharmaduk idősotthoni ellátásra vár – írta a Magyar Nemzet.

Ennél több lehet a bentlakásos ellátásra, ápolásra vagy éppen szociális étkeztetésre várakozók száma, hiszen idén márciusban csupán a fenntartók 72 százaléka tett eleget jelentési kötelezettségének, vagyis az ellátóintézmények több mint negyede nem árulta el, náluk hányan várakoznak az ellátásra.

A legtöbb várakozót az idősellátásban regisztrálták a márciusi adatok szerint, azon belül bentlakásos idősotthoni ellátásra vár a sorban állók 69 százaléka. Az érintetteknek ráadásul minden bizonnyal igen sokáig kell várniuk egy férőhelyre, hiszen száz ellátottra 45 várakozó jut. Még az idősek átmeneti ellátást nyújtó gondozóházára is közel 2500-an várakoznak. Itt száz betöltött helyre 76 sorban álló jut, ami azt jelzi, hogy hatalmas a férőhelyhiány a szépkorúak bentlakásos, ápolást-gondozást nyújtó ellátásában. A rászoruló idős, beteg embereknek otthoni gondozást nyújtó házi segítségnyújtásra 690-en várakoznak.

Ugyan kisebb a sor, mégis sokat kell várni a pszichiátriai betegek otthonába való bekerülésre is, hisz ezen intézményekben jóval kevesebb a férőhely, mint az idősotthonokban. Ez a várólista még aggasztóbb, mivel a mentális betegek szakszerű ellátása nem halasztható. Ennek ellenére 2757 pszichiátriai beteg vár ilyen intézménybe való bekerülésre, száz betelt férőhelyre 33 várakozó jut, míg a pszichiátriai betegek átmeneti elhelyezést nyújtó gondozóházában száz betelt kapacitásra 76-an várnak. A fogyatékos személyek bentlakásos intézményeinek összesített várólistáján 1652 fogyatékkal élő ember neve szerepel, míg a hajléktalanok otthonaiban megürülő férőhelyekre 164 fedél nélkül élő vár.

Több száz rászorulónak még a szociális étkeztetésre is várnia kell: jelenleg 239-en szerepelnek ezen a listán. Gyermekvédelmi és gyermekjóléti ellátásokból mindössze 165 fiatal jelezte februárban a bejutási szándékát valamilyen szociális ellátási típusba. 

További részletek

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink