hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Hónapokat késik a rezidensek ösztöndíja (Frissítve!)

Egy szakorvosjelölt petíciót indított, mert megelégelte, hogy négy-öt hónapot is csúszik a Markusovszky-ösztöndíj, írja az MNO. A tárca reagál.

A nettó százezer forintos Markusovszky-ösztöndíj arra hivatott, hogy itthon tartsa a rezidenseket, de a kifizetése messze nem tökéletes, ezért egyre elégedetlenebbek a szakorvosjelöltek. Kokas Bálint rezidens szerint a szerződésben vállaltak a Semmelweis Egyetem részéről egyáltalán nem valósulnak meg, a kifizetések akár 5-6 hónapot is késnek. Erről a vasárnap este közzétett petíciójában számol be, célja, hogy kollektív nyomásgyakorlással előremozdítsák az ügyet. Felhívta társai figyelmét arra, ha ők is hasonló problémát tapasztalnak az ország különböző pontjain, csatlakozzanak. A Magyar Nemzet tegnapi lapzártájáig 51-en írták alá a petíciót.

Kokas Bálint a lapnak hangsúlyozta: a rezidensek megélhetése függ az ösztöndíjtól, és bár a teljesítési igazolásokat időben leadják, a pénz nem érkezik meg.

Sipka Balázs, a Magyar Rezidensszövetség elnöke elmondta: már decemberben jelezték az egészségügyi államtitkárságnak, hogy probléma van, azóta tárgyalnak a megoldásról, és remélhetőleg hamarosan kihirdetik azt a jogszabályváltozást, amely kiküszöböli a hibát.

A Semmelweis Egyetem közölte: az adminisztrációs tevékenységet a vonatkozó kormányrendeletnek megfelelően végzi; ha a kórház az adott hónap 5. napjáig elküldi az előző hónapról szóló teljesítési igazolást, az egyetem a hónap 10. napjáig megküldi az erről szóló visszaigazolást az ENKK-nak. Arról azonban nincs tudomásuk, hogy a visszaigazolást követően mennyi idő alatt kapja meg a rezidens az ösztöndíjat.

Frissítés:

Az egészségügyért felelős államtitkárság jogszabálytervezetet készített elő, amelynek elfogadását követően a rezidensösztöndíjak kifizetésének ideje jelentősen rövidülhet.

 Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, a fiatal orvosok itthon tartása érdekében működtetett rezidensi ösztöndíjak kifizetésének menete jogszabály szerint meghatározott, az Emmi azonban javaslatot tesz a kifizetések lassulását okozó bürokrácia csökkentésére a kifizetéseket végrehajtó Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK), a Magyar Rezidens Szövetség és az államtitkárság egyeztetéseinek hatására.

Az államtitkárság emlékeztetett arra, hogy a rezidenstámogatási program ösztöndíjait évente hirdetik meg. A jelenlegi jogszabályok szerint a nyertes pályázókkal az ENKK szerződést köt, ez tartalmazza az ösztöndíj utalásával kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket. Az ösztöndíjakat a szakképzés teljesítésével egyidejűleg, utófinanszírozásban folyósítják. Ennek feltétele, hogy a rezidens a jelenléti ívét a képzőhelynek leadja, továbbá az ösztöndíj-nyilvántartáshoz kapcsolódó elektronikus felületen a képzőhely és az egyetem is havonta igazolja a szakképzés teljesítését. A beérkezett adatokat az ENKK hetente vizsgálja, így azoknak a rezidenseknek, akiknek a szakképzését koordináló egyetem a hónapban bármely napon igazolja az ösztöndíj jogosultságát, hetente gondoskodik az utalás kezdeményezéséről. A nem időben vagy nem megfelelően leadott igazolások hátráltatják az ösztöndíjutalás kezdeményezésének folyamatát.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink