hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Hol alhat ma apa?

Csak az anyák és a nagymamák maradhatnak a gyerekekkel a kórházban, míg az apáknak külön engedélyt kell kérniük a bentalvásra a Bethesda Kórház II-es belgyógyászati osztályán – írja a Klubrádió.hu.

A rádió Esti gyors című műsorából idézi Bence Ritát, a Társaság a Szabadság Jogokért (TASZ) betegjogi programvezetőjét, aki ott diszkriminatívnak ítélte a rendelkezést, mert „az egészségügyi törvény szerint a beteg gyereknek joga van arra, hogy szülője vele tartózkodjon, ami ugye apát és anyát is magába foglal” – olvasható a klubradio.hu-n.

A Bethesda honlapja finoman érzékelteti e megkülönböztetést, ott azt írják a bentalvásról: „A kórházunk nyújtotta hotelszolgáltatás hosszú távú fejlesztés alatt áll, és kiemelt feladatként kezeljük a szülői igényeknek megfelelően. A jelenlegi adottságok szerint osztályonként eltérő, hogy a kísérő hozzátartozó - rendszerint az anya - milyen elhelyezést kaphat gyermeke mellett. A csecsemő osztályon 8 ágyas anyaszoba áll rendelkezésre. A két év alatti gyermek melletti tartózkodás szállásköltségéért nem kell fizetni. Az egyéni lehetőségekről az egyes osztályokra való felvételkor kapnak tájékoztatást, kérjük érdeklődjenek a nővérpultoknál.”

Érdekesség, hogy a TASZ-nak éppen most fut egy „Gyerekkel vagyok” című gyermekkórházi kampánya, amelynek egyik vizsgált fő témája a szülők beengedése, bevonása a kórházi gyógyításba. Várják ahhoz is a szülők, orvosok, nővérek tapasztalatait, történeteit. Az egyik példariportjuk helyszíne éppen a Bethesda.

hirdetés

Könyveink