hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Hogyan lett 2015 eleje a halál hét hónapja?

Elemezni kellene – szűri le a Napi.hu, miután némi adatbányászattal legalább is kételyeket ébreszt a KSH magyarázata iránt a tekintetben, hogy miért is haltak meg jóval többen ez év első hét hónapjában, mint tavaly ugyanakkor.

Kapcsolódó cikkek

Hét százalékkal többen haltak meg idén az első hét hónapban, mint 2014 első hét hónapjában - idézi a KSH friss népmozgalmi adatait a lap. A magyarázat szerint a január-februári jelentős halálozási többletben a tetőző influenzajárvány és az előző év alacsony bázisértéke is közrejátszott. A júliusi 4,3 százalékos emelkedés hátterében pedig a hőhullámok halandóságra gyakorolt kedvezőtlen hatása állhat - írja a statisztikai hivatal. Mindkét indokot érdemes közelebbről is szemügyre venni a KSH és az OEP részletes adatbázisának segítségével – írják, majd megvizsgáljáj a megyékre bontott adatokat is.

Az első negyedévben (amikor a KSH szerint az influenza játszott szerepet a halálozás növekedésében) év/év alapon, országos átlagban 16 százalékkal nőtt a halálozás, a részletes területi adatok viszont meglehetősen nagy eltéréseket jeleznek. Komárom-Esztergom megyében csaknem 30 százalékos volt a növekedés, de Baranya, Pest, és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben is meghaladta a 20 százalékot. Ugyanakkor Vas megyében 5 százalék alatti volt a növekedés, Nógrádban pedig stagnált a halálozások száma.

Az első félévben a 7,3 százalékos országos átlagos növekedést a leginkább a Komárom-Esztergom megyei halálozás haladta meg, ahol mintegy 16 százalékkal többen hunytak el, mint egy évvel korábban. Tíz százalékkal többel nőtt a halálozás az országoshoz képest Hevesben, Hajdú-Biharban és Veszprém valamint Baranya megyékben, és Budapesten is 9 százaléknál nagyobb volt a növekedés.

Az adatok részletesebb vizsgálat nyomán végül leszűrik:

„Ha a 2015-ös járvány feltételezetten hihetetlenül magas - minimálisan tízszer nagyobb - halálozási arányát a magyar egészségügyi rendszer, illetve az illetékes hatóságok a járvány folyamán nem észlelték, nem jelezték, és nem tették meg a szükséges intézkedéseket, akkor az önmagában is súlyos, azonnali intézkedéseket igénylő probléma.

Amennyiben az augusztusi kiugró kórházi halálozási érték oka a 2015 augusztusi kedvezőtlen klimatikus terhelés (vagyis a hőségriadók sorozata) volt, akkor az a klimatikus változások kezelésének hiányosságaira utalhat” – olvasható a napi.hu-n.

 

(forrás: Napi.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink