hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Hogyan lesznek biztonságosak az online patikák?

Regisztráltatni kívánja a .pharmacy domain végződést az amerikai patikusok képviselete; olyan internetes gyógyszertárak használhatnák, amelyek megbízható gyógyszereket értékesítenek.

Az amerikai patikusok szövetsége, a National Association of Boards of Pharmacy (NABP) új megoldással kíván segíteni a vásárlóknak abban, hogy online gyógyszerbeszerzéseik során minőségi készítményekhez jussanak. A NAPB a domain nevek kiosztásáért és adminisztrációjáért felelős szervezet, az ICANN felé jelezte, hogy regisztráltatni és működtetni kívánja a .pharmacy felsőszintű domain végződést, amellyel a törvényesen működő gyógyszertárak webhelyeit jelölné.

Az új kiterjesztés regisztrálására az ICANN egy tavalyi döntése értelmében van lehetőség, amelynek során határozott arról, bővíti az 1985-ben indított, jelenleg 22 végződést tartalmazó domain név rendszert. Új végződéseket regisztrálni ez év januárjától lehet, használatuk pedig 2013-ban kezdődhet meg – írja a hamisgyogyszer.hu.

A patikusok képviselete szerint a .pharmacy végződést azon patikáknak osztanák ki, amelyek működése és gyógyszerkészlete megfelel a törvényi előírásoknak. A domain végződés odaítélésekor ellenőriznék azt is, a receptköteles gyógyszerek online kiadása szabályosan történik-e. A kiterjesztés a fogyasztók felé jelentene visszaigazolást arról, hogy a választott online patika kínálata biztonságos, a minőségi követelményeknek megfelelő és legális. A NAPB szerint az új névrendszer sokat segítene abban, hogy a betegek elkerüljék a hamis és veszélyes gyógyszereket kínáló illegális weblapokat.

A Chain Drug Review portál beszámolója szerint a NAPB jelenleg is működtet egy akkreditációs programot, amely a megbízható patikákról ad igazolást, továbbá folyamatosan monitorozza az online gyógyszertárak működését. Legutóbbi vizsgálata során 9800 webhely működését ellenőrizte, amelynek során a szakértők megállapították, az ellenőrzött online patikák 97 százaléka nem tart be minden törvényi előírást.

(forrás: HENT)
hirdetés

Könyveink