hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Hogyan lesz egy fillér nélkül patikája?

Vélhetően lesz olyan pénzügyi konstrukció, amellyel önrész nélkül is növelhetik a gyógyszerészek tulajdonrészüket a patikájukban - írja a PharmaOnline.

Ami a törvény által kikényszerített tulajdonszerzést illeti, a GKI-EKI cikkben ismertetett felmérése szerint a megkérdezett patikák 90 százaléka úgy nyilatkozott, hogy ha nem lenne törvényileg kötelező, akkor nem változtatna a jelenlegi tulajdoni viszonyokon. Az érintettek 63 százaléka nem rendelkezik saját mobilizálható tőkével még a 25 százalékos tulajdoni hányad megszerzéséhez sem. A gyógyszerészek csupán 30 százaléka gondolja úgy, hogy hozzáférhet a Patika-alaphoz (amely alacsony kamatra kölcsönt ad a tranzakcióhoz), de csupán 12 százalékuk tervezi, hogy valóban él is majd ezzel a lehetőséggel.

Hankó Zoltán kamarai elnök információhiánnyal magyarázta a vásárlástól való ódzkodást, de mint hozzátette, a végleges konstrukció kialakítása előtt nem akartak hiú várakozást kelteni az érintettekben.  Jelenleg úgy tűnik, hogy az úgynevezett Tőkealap esetében (amikor egy közbenső szervezet veszi meg a tulajdonrészt, s adja tovább a patikusnak) még a 10 százalékos önrésztől is eltekintenek, ami várhatón jelentősen megnöveli a konstrukcióba benevezők számát – olvasható a pharmaonline.hu cikkében.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés

Könyveink