hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Hogyan áll a magyar egészségügy az Európai Unióban?

Grafikonokat készített az Átlátszó a Világbank adatai alapján, a magyar egészségügy elmúlt harminc évét ábrázolták az EU 28-ak sorában.

Az Európai Unió huszonnyolc tagállamának finanszírozását nézve szembetűnő, hogy a tehetősebb nyugat- és észak-európai országok állami szerepvállalása az egészségügy finanszírozásában jelentősen erősebb, mint Kelet- és Dél-Európában. Áttételesen ennek hatása mutatkozik meg az úgynevezett egyéni out-of-pocket (zsebből fedezett) kiadásokban is, amely tartalmazza mindazon kiadások arányát, amelyet sem a társadalombiztosítás, sem pedig az egyéni biztosítás nem fedez, így például a hálapénzt is. Ezek aránya szintén Dél- és Kelet-Európában magasabb. Szintén szembetűnő, hogy az adatok alapján a magyar állam fokozatosan egyre kevesebbet költ az egészségügyre.

Az ábrák rámutatnak, hogy Magyarország mind a várható élettartamot, mind a halálozási statisztikákat nézve az utolsók között van. A két leggyakoribb halálok, a szív- érrendszeri és a rák mellett megnézték az alkohollal kapcsolatos betegségeket is, továbbá azt is, hogy az összes halálok közül mennyi lett volna megelőzhető korai felismeréssel, megfelelő kezeléssel. Ez utóbbi szám a rákban elhunytak statisztikája mellett szintén borzasztó Magyarországon.

A grafikonokat az Átlátszó közli.

(forrás: Átlátszó)
hirdetés

Könyveink