hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Hogy méltón halhassunk

Tb-támogatásból sokkal nehezebb működtetni egy önálló intézményt, mint hospice-ellátást szervezni kórházi osztályokon vagy a betegek otthonában, írja az Index.

A magyarországi hospice-mozgalom a rendszerváltással egy időben bontakozott ki Magyarországon Polcz Alaine író és pszichológus, Muszbek Katalin pszichiáter és Eckhardt Sándor, az Országos Onkológiai Intézet akkori igazgatójának kezdeményezésére. Ebben fontos szerepe volt Soros György támogatásának, aki abban az időben több hasonló civil kezdeményezést karolt fel. Először az Országos Onkológiai Intézetben kezdte meg munkáját két csoport a végstádiumban lévő daganatos betegeken.

A tapasztalatok szerint a hozzátartozók vagy a betegek az utolsó pillanatig halogatják, hogy csatlakozzanak a hospice-ellátáshoz. Sokszor a beteg életének utolsó napjaiban szánják csak rá magukat erre, ilyenkor azonban a várólisták miatt már nehéz bekerülni. A szakemberek azt mondják: a betegek többsége tudja magáról, hogy meg fog halni, a hospice-ellátás pedig nem az életről való lemondásról, hanem az emberhez méltó életvégi környezet megteremtéséről szól. A hospice-ellátás mindenki számára térítésmentes. A tb 50 napig finanszírozza, ami két alkalommal hosszabbítható meg. A kórházi és otthoni ellátók listáját ezen a térképes keresőn találja meg.

Ez az ellátás Magyarországon  elsősorban a kórházi osztályokon működik. A hospice-ellátást 2004 óta finanszírozza a társadalombiztosítás. A kórházi hospice társadalombiztosítási támogatásához a krónikus ágyak finanszírozását veszik alapul. Egy hospice-ágyra a krónikus ellátás után járó összeg 1,9-szerese jut. Az otthon ápolás támogatásának összege jelenleg 4440 forint/vizitnap. 

A Budapest Hospice Ház is a kórházi osztályoknak járó tb-támogatást kapja meg, emellett az intézményt fenntartó alapítvány hatásos kampányainak köszönhetően adományokból és az szja 1 százalékos felajánlásaiból van pluszforrása, és kap támogatást a III. kerületi önkormányzattól is. Nagyon nagy különbség azonban, hogy míg egy kórházi hospice-osztályon a rezsit, az orvosok és a nővérek fizetését a kórház büdzséjéből állják, és az amúgy itt is felhalmozódó hiányt kompenzálja az állam, addig a Budapest Hospice Háznak ezt mind magának kellene kitermelnie. Az szja 1 százalékából befolyó bevétel idén ötödével csökkent a rendszer megváltozása miatt, és kevesebb olyan pályázatot is írtak ki, amelyen az alapítvány működési támogatást nyerhetett volna.

Muszbek Katalin, az intézményt fenntartó Magyar Hospice Alapítvány vezetője a 24.hu-nak adott interjúban azt mondta: 60 milliót kapnak egy évben a társadalombiztosítástól, nagyjából 30 milliót tudnak összeszedni 1 százalékos adófelajánlásból és adományokból, és még mindig marad 70 millió hiány. Ehhez a 70 millióhoz adott korábban 10 milliót a kormány, ami szintén nem oldotta meg a problémákat. A ház idén novemberre ismét az ellehetetlenülés szélére került. Az alapítvány most 50 millió forintot kért, az Emmi végül 40 millió forinttal segítette ki a miniszteri keretből, de mind Balog Zoltán miniszter, mind Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár felelős gazdálkodást kért az alapítványtól. A minisztériumi segítség mellett civilek több millió forint adományt gyűjtöttek a háznak. 

Bár a minisztérium felelős gazdálkodásra szólította fel a Hospice Házat, az intézmény esetében szó sincs pazarlásról. A helyzet az, hogy az önálló hospice-ház mint intézményi modell nehezen fenntartható. „Nagyon örülünk annak, hogy Balog Zoltán miniszter 40 millió forint támogatást ígért meg a Hospice Háznak, de itt rendszerproblémáról van szó" – mondta az Indexnek Muszbek Katalin, aki szerint nem az ilyen egyszeri tűzoltás a megoldás: alulfinanszírozott a teljes kórházi hospice-ellátás és az otthon ápolás is, ezt a problémát országos szinten kell megoldani.

A teljes cikk

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink