hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

HoCare projekt az idősekért

Nemzetközi szakmai konferenciát tartott a kórházfenntartó a közszféra igényeire alapozott innováció szerepéről az otthonápolásban.

Az ÁEEK 2017.március 27-28-án Budapesten rendezte meg a HoCare projekt tematikus workshopját, amely lehetőséget teremt arra, hogy a projektben részt vevő országok érdekelt csoportjai tapasztalatot cserélhessenek és megoszthassák egymással a jó gyakorlataikat. A projekt végrehajtásának eredményeképpen szakmapolitikai ajánlásokat és akcióterveket dolgoznak ki.

A projektpartner országok: Ciprus, Szlovénia, Bulgária, Románia, Litvánia, Magyarország, Portugália és Csehország képviselői. A rendezvényen a közreműködő országokat érintően áttekintették, hogy az otthonápolási szektor teljes értékláncában milyen mértékben figyelhető meg a tudásnégyszög valamennyi résztvevőnek (felhasználók, üzleti szféra, kutatók és egyetemek, valamint a közszféra) a tudatos innovációs célú együttműködése, a kielégítetlen igények feltárása – különös hangsúllyal a közszféra fejlesztési céljaihoz kapcsolódó és igényeire választ találó új megoldások létrehozásának és bevezetésének eredményesebb és fenntarthatóbb, valamint hatékonyabb támogatása.

A HoCare projekt elsősorban az elöregedő lakosság problémáira koncentrál. Emellett az otthonápolás egyéb területein is hasznosítható ellátási-, kezelési- és szolgáltatási-, valamint technikai-technológiai innováció sikerének feltételeiről, az innovációt ösztönző támogatási konstrukciók kereséséről és ajánlások megfogalmazásáról is szól. A projekt időtartama 4 év (2016. április - 2020 márciusáig). A megvalósítás az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjának 85%-os támogatásával az Interreg projektek keretében valósul meg.

Az Interreg Europe program a nemzeti-, regionális és helyi hatóságokat segíti szerte Európában, hogy fejlesszék, majd gyakorlatba is ültessék szakpolitikai intézkedéseiket. A projekt vezető partnere a ciprusi, Nikóziában működő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (ANEL). A projektben részt vesz további 7 ország (Csehország, Szlovénia, Bulgária, Románia, Litvánia, Portugália és Magyarország) egy-egy intézménye is. Magyarországot – a Nemzetgazdasági Minisztériummal külön szakmai együttműködési megállapodást is létrehozó – Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) képviseli a projektben. A projekt teljes keretösszege 1.249.780 EUR (~383,7 millió HUF), amelyből a magyar partner (ÁEEK) keretösszege 135.005 EUR (~41,5 millió HUF). A magyar partnert a nemzeti költségvetés további 15%-os támogatással is segíti.

hirdetés

Könyveink