hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Hiányoznak a rezidensek vidéken

Míg a budapesti állásokra tömegével jelentkeznek a szakorvosjelöltek, négy megye is van az országban, ahová alig pályáznak, írja a Magyar Idők.

A Magyar Idők azt írja, hogy 913 fiatal orvos kezdte meg tavaly a szakorvosképzést. A rezidensek körében továbbra is a budapesti kórházak a legnépszerűbb képzőhelyek: 42 százalékuk választotta valamelyik fővárosi intézményt, míg az orvoskarral rendelkező megyékbe – Baranyába, Csongrádba és Hajdú-Biharba – összesen nem pályáztak ennyien. Sőt, van négy olyan megye – Heves, Nógrád, Tolna és Zala –, ahol összesen alig tucatnyian pályáztak.

Erről Páva Hanna, az állami kórházakat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátóközpont főigazgató-helyettese beszélt egy konferencián a közelmúltban, egyúttal jelezve, hogy ezt az aránytalanságot a jövőben mindenképpen szeretnék valamilyen módon orvosolni. Hangsúlyozta: nincs szó arról, hogy alapjaiban változtatnának az alig két éve bevezetett szakorvosképzési rendszeren, csak finomítani kell a szisztémán és ezt a Magyar Rezidensszövetség (MRSZ) is támogatja.

Sipka Balázs, az MRSZ elnöke ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: ahhoz, hogy a mostaninál több fia­tal válasszon képzőhelyül vidéki kórházakat, szemléletváltásra is szükség van. – A világ kinyílt, ma már mások egy leendő orvos elvárásai, a mostani fiatalok legalább megközelítőleg XXI. századi színvonalú képzést szeretnének kapni, ugyanakkor számos intézményben sokszor ugyanolyan módon zajlik a képzés, mint 20-30 évvel ezelőtt.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink