hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Hiányoznak a jogszabályi garanciák

Hiányoznak a nem pszichiátriai osztályon kezelt betegeknél alkalmazható fizikai korlátozások jogszabályi garanciái az ombudsman szerint.

Emellett nem érhetőek el a beteg önrendelkezési jogának tényleges érvényesítését biztosító szabályok sem – állapította meg Székely László. Az alapjogi biztos egy beteg ellátásával kapcsolatos panaszügy vizsgálata során tárt fel komoly problémákat a korlátozások kórházi dokumentációja kapcsán, ezért az emberi erőforrások miniszterének intézkedését kérte.

A panaszos egy megyei kórház eljárása, az édesapja halálát megelőző egészségügyi ellátás kapcsán fordult beadványával a biztoshoz. A halálesetet megelőző kórházi ellátás szakszerűségének vizsgálatát az Országos Tisztifőorvosi Hivatal már korábban lefolytatta. Az ombudsman a nem pszichiátriai osztályon kezelt, cselekvőképes betegekkel szemben alkalmazott fizikai korlátozó intézkedések végrehajtását érintő alapjogi kérdéseket járta körül. Az ügyben megkereste a kórház igazgatóját, akinek a válaszából kiderült, hogy a néhai betegnél több alkalommal alkalmaztak korlátozó intézkedést. A beteg húzogatta, kitépte magából a kanüljét, ezért az infúzió adásakor lekötötték a csuklóját, a kezét.

A biztos a betegeket védő garanciális szabályokról tájékoztatást kért az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökétől. Az elnök szerint a cselekvőképes beteg önrendelkezési jogának tiszteletben tartása mellett az egészségügyi szolgáltatónak fontos kötelezettsége, hogy a beteg testi épségét megóvja, a betegségből adódó további egészségkárosodást megakadályozza. Ezért ad lehetőséget az egészségügyi törvény arra, hogy a szükségesség-arányosság követelményének szem előtt tartásával, a szakmai szabályok betartásával a beteg személyes szabadsága akár a saját testi épsége és egészsége védelme érdekében is korlátozható legyen. A fizikai korlátozás ugyanakkor kiváltható, ha elegendő szakképzett egészségügyi személyzet áll rendelkezése: amennyiben a zavart betegnek külön kórtermet és ápolót biztosítanak, az sokszor szükségtelenné teszi a fizikai vagy egyéb korlátozás alkalmazását.

Az ombudsman jelentése szerint felmerül a gyanúja annak, hogy ha alkalmazzák is az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló rendeletben foglaltakat, az egészségügyi szakdolgozók alacsony létszáma miatt a kórház nem tud megfelelően eleget tenni az érintett betegek jogainak. Az állam alapjogvédelmi kötelezettsége a biztos szerint egyértelműen kiterjed az egészségügyi ellátásra szoruló személyek jogainak védelmére és az ahhoz szükséges feltételek biztosítására. Ebbe beletartozik, hogy a jogalkotónak garanciális szabályokban világos iránymutatást kell adnia arról, milyen feltételek mellett lehet korlátozó intézkedést elrendelni a betegekkel szemben.  A biztos vizsgálata feltárta, hogy a nem pszichiátriai betegek esetében nincsenek meghatározva a korlátozó intézkedések elrendelésének feltételei és az alkalmazás jogi részletei.

A bepanaszolt ügyben a kórház nem teljesítette maradéktalanul a dokumentációs kötelezettségét. Így utólag eleve nem lehetett rekonstruálni, vajon biztosítva volt-e, hogy a beteg valóban élni tudjon önrendelkezési – ebben az esetben az ellátás megtagadásához fűződő – jogával. A dokumentáció hiányosságai miatt az sem volt megállapítható, hogy a kórház eleget tett-e a beteg tájékoztatását előíró szabálynak. Az ombudsman jelentésében azt állapította meg, hogy a jogbiztonság követelményét sérti, hogy a szabályozás hiányában az egészségügyi szolgáltatók jelenleg saját eljárásrendjük szerint határozzák meg az egészségügyi törvényben foglalt betegjogok gyakorlását. Az a körülmény pedig, hogy nincsenek ilyen jogszabályi rendelkezések, alkalmas arra, hogy sértse a korlátozás alá vont személyek önrendelkezési jogát, előidézze a jogsérelem bekövetkeztének állandó, közvetlen veszélyét.

A biztos felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy fontolja meg a szabályozási környezet felülvizsgálatát. Javasolta, hogy a szaktárca szakértők bevonásával tegye meg a kellő intézkedéseket annak érdekében, hogy megszülessen a nem pszichiátriai fekvőbeteg osztályon kezelt betegeknél alkalmazható korlátozó intézkedések szabályait meghatározó rendelet. Az ombudsman felkérte a kórház igazgatóját, hogy a betegek jogainak védelme érdekében intézkedjen a belső eljárásrend és a kórház által alkalmazott korlátozó intézkedések dokumentációjának összhangba hozataláról.

hirdetés

Könyveink