hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

"Hiába könyörögtek fájdalomcsillapítóért"

„Példátlan botrány árnyékolja be a brit egészségügyi rendszert” címmel ír a Kitekintő a Nemzeti Egészszégügyi Szolgálatnál tapasztalható állapotokról.

Az utóbbi évek legnagyobb egészségügyi botránya van kibontakozóban Nagy-Britanniában: a Nemzeti Egészszégügyi Szolgálat (NHS) szemet hunyt egyik kulcsintézményének visszás működése felett – írja a lap. A költséghatékony működés jegyében a betegek érdekei háttérbe szorultak, ami sokak idő előtti halálához vezetett. Az első igazán kiterjedt, kormányzati kivizsgálás felháborító eredményei láttán megindult a visszaélések büntetőjogi felülvizsgálata is.

A botrány akkor csúcsosodott ki, amikor nyilvánosságra hozták a Robert Francis nevével fényjelzett vizsgálatot a mid-staffordshirei kórházakban tapasztalt mulasztásokról. A jelentés több, mint 1200 betegről tesz említést, akik szükségtelenül vesztették életüket 2005 januárja és 2009 márciusa között az elégtelen kórházi ellátás eredményeként.

Egyes hozzátartozók horrorisztikus állapotokról számoltak be látogatásaikat követően. Sajtóinformációk szertint a szóban forgó intézményben gyakran lehetett hallani egyes betegek segélykiáltásait, akik hiába könyörögtek fájdalomcsillapítóért. A nővérhívó gyakran csengett megválaszolatlanul, sokan a saját ágyukban voltak kénytelenek könnyíteni magukon és voltak, akik dehidratáltságukban a betegszobák asztalaira helyezett vázákból jutottak folyadékhoz.

A mulasztások jobbára a költségvetés szorosabbra húzásának eredményeként történhettek azáltal, hogy a beteg érdekeit a központilag előirányzott keretszámoknak és céloknak rendelték alá – idézi fel az okokat áttekintő cikkében a kitekinto.hu.

(forrás: Kitekintő.hu)
hirdetés

Könyveink