hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Hiába kérték, nem támogatják az immunterápiát

A tb 2005 óta semmilyen támogatást nem ad a terápiára, holott az unió szinte minden állama támogatja – közli a Vasárnapi Hírek.

„Az immunterápia jelenleg az egyetlen olyan ismert orvosi terápia, amely nem csak a tüneteket, hanem az okokat is kezeli, ám nem mindenki számára ez az üdvözítő gyógymód” – tájékoztatta a lapot dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus.

Az egészségpénztár 2005 óta semmilyen támogatást nem ad rá, holott az Európai Unió szinte minden állama támogatja – kivéve Magyarországot és Romániát. Hollandiában és Németországban például 100 százalékban, ez utóbbi országban évente több százezer embernél alkalmaznak immunterápiát. Szlovákiában a költségek 90 százalékát, Olaszországban  50–80 százalékát téríti az állam. Az OEP 2005-ig 90 százalékban finanszírozta a kezelést, majd „szakmán belüli és szakmapolitikai ellentétek miatt” megszüntették.

A terápiához alkalmazott készítmény nagyjából 60 ezer forintba kerül egy szezonban, egyetlen allergén ellen. „A hazai allergológusszakma az elmúlt években folyamatosan kérte az OEP-től, hogy állítsák vissza az Európában alkalmazott finanszírozási modellt, sikertelenül” – teszi hozzá Balogh Katalin. Pedig éppen a sokakat érintő poratkaés parlagfű-allergiánál érhető el a legjobb eredmény, megakadályozható az asztma kialakulása is. Leginkább kisgyerekek és fiatalok szervezetére hat pozitívan, (idősebbeknek, terheseknek, daganatos betegeknek nem ajánlják), három-öt egymást követő szezonnyi kezeléssel akár 10-12 éves tünetmentesség is elérhető, ha valaki hajlandó mélyen a pénztárcájába nyúlni.

(forrás: Vasárnapi Hírek)
hirdetés

Könyveink