hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Hetedik éve segít a vezető halálokok megelőzésében

Az Európai Unióban évente közel 2 millió ember halálát okozzák kardiovaszkuláris betegségek, de Magyarországon is a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a kóros elhízás, illetve e betegségek következményei felelősek a halálozások több mint feléért. A Budapesti Szent Ferenc Kórház 2015-ben indított "Út az egészséghez" elnevezésű kardiotanösvény-programja hetedik éve segít a vezető halálokok megelőzésében.

A Budapesti Szent Ferenc Kórház 2015-ben létrehozott első tanösvényével fekvőbetegei rehabilitációját kívánta kiegészíteni a kórház melletti erdőben létrehozott túraútvonallal, de szinte ezzel egy időben lakossági megelőző programmá is kibővítette. Eddig országosan 7 helyszínen nyílt kardiotanösvény: Budapesten a Hárshegyen, a Normafán, Újpesten és a Hármashatárhegyen, vidéken Miskolcon, Veresegyházán és Kékestetőn. A túraútvonalak meghatározott pontjain pulzusmérő állomások várják a résztvevőket, a mért pulzusértékekkel pedig a szív egészségi állapotát lehet ellenőrizni úgy, hogy azokat egy túralapra rögzítve, majd leadva a program helyi egészségügyi partnerintézménye kiértékeli.

A Sanofi szakmai partnerségében életre hívott és azóta is támogatását élvező program lényege, hogy amennyiben betegségre utaló jelet tapasztalnak, vagy további kivizsgálást látnak szükségesnek, felveszik a kapcsolatot a túrát teljesítővel. Így a program betegséget szűrhet ki, adott esetben valamilyen szív- és érrendszeri eseményt előzhet meg.

A Magyarországon vezető halálokot jelentő betegségek elleni küzdelemben európai szinten egyaránt egyedülállónak számító kezdeményezés az elmúlt fél évben a Normafán kiegészült egy több mint száz előadást és mozgásprogramot tartalmazó lakossági életmódváltó eseménysorozattal, melyek elsősorban a mozgás és táplálkozás terén egy egészségesebb életvitel kialakításában segítik a lakosságot.

Dr. Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója elmondta: "A tanösvényprogramban országosan már több mint tízezren vettek részt, melynek kapcsán a magukat egészségesnek gondoló túrázók 3 százalékáról derült ki, hogy mielőbbi szakorvosi vizsgálatra szorulnak valamilyen komolyabb kardiovaszkuláris megbetegedés miatt. A séták továbbá a szűrésben is komoly segítséget jelentenek: éves szinten több tucat beteget sikerül kiszűrni a túraútvonalakon. A tapasztalatok szerint pedig sikeres volt a normafai rendezvénysorozat is: az emberek életmódváltását pozitívan támogatja, ha vezérfonalként ismereteket, támogatást és rendszeres találkozási pontot kapnak egy szakértő közegtől. A tanösvény-hálózat folyamatosan bővül."

Mint hangsúlyozta: "A legfontosabb cél, hogy a kialakuló vagy kialakult betegségeket a jóval nagyobb költséget és halálozást okozó akut esemény (szívinfarktus, stroke stb) előtt észleljük, és már a korai tüneteket még nem okozó fázisban kezeljük, miáltal a fekvőbeteg-ellátó rendszer leterheltsége lényegesen csökken, illetve a rizikófaktorokkal rendelkező lakosság élettartama nő. E mellett e programok az eseményen már átesett betegeknél a helyi szintű, család bevonásával végezhető rehabilitációt, életmódváltást segítik."

Dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár elmondta: három fő célkitűzésük van erre a ciklusra és az "Út az egészséghez" program keretein belül kettő meg is valósul. Az egyik az egészségben eltöltött életévek számának növelése (ennek legfontosabb pillére a prevenció, utána pedig a megfelelő utógondozás), a másik pedig az otthon közeli ellátások megerősítése. „Itt kell a szakma szabályai szerint végiggondolnunk azt, hogy mi az, amit a beteg otthonához közel kell biztosítanunk, mint egészségügyi ellátás és mi az, ahol a magas szaktudásigény miatt centralizálni kell bizonyos ellátásokat, hiszen az első a beteg biztonsága. A prevenció és az utógondozás két olyan terület, amelyet minél közelebb tudunk nyújtani egy ember otthonához, annál szívesebben vesz részt rajta.

Az államtitkár kitért arra, az egyházi kórházak úttörő tevékenysége a prevenció és az utógondozás területén követendő példa az állami szférában. Hangsúlyozta: nagy szerepet szánnak a helyi hálózatba integrált egészségfejlesztési irodáknak, amelyeknek már van rendszere Magyarországon, de ezt szeretnék bővíteni és intézményesíteni."

Dr. Toldy-Schedel Emil (Forrás: uniomedia.hu)
Dr. Toldy-Schedel Emil (Forrás: uniomedia.hu)

(forrás: uniomedia.com)
hirdetés

Könyveink