hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Helyszínre telepített koronavírus-labor segíti a betegellátást

A kiszűrt koronavírus-gyanús pácienseket a budaörsi szakrendelőbe telepített konténerlabor 24 óra alatt teszteli. Szakorvosi beutalóval a tesztek árát az egészségbiztosító állja, de térítés ellenében cégek és magánszemélyek is kérhetik a vizsgálatot.

A járvány elleni védekezés újabb szakaszába lépett, ezzel összhangban az emberi erőforrások minisztere változtatott a tervezhető (elektív) beavatkozások feltételein. Utasítása értelmében a magas kockázatú (fertőzésveszéllyel járó) elektív beavatkozások esetében a szakorvos és a beteg személyes találkozását megelőzően már nem minden esetben, hanem csak akkor kell SARS-CoV2 PCR-labortesztet végezni, ha a páciens a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) eljárásrendje szerint COVID-gyanúsnak minősül. A fertőzésgyanús eseteket az intézmény bejáratánál felállított ellenőrzőpont szűri ki kikérdezéssel, lázméréssel.

Gyanú esetén a szakorvos a beavatkozást elhalasztja, és a beteget PCR-tesztre utalja be, amit a Budaörsi Egészségügyi Központ parkolójában felállított, Synlab Kft. által üzemeltetett konténerlabor haladéktalanul el tud végezni. A vizsgálat eredménye 24 órán belül rendelkezésre áll, negatív lelet esetén az orvosi beavatkozás elvégezhető. A laborvizsgálat költségét ezekben az esetekben az egészségbiztosító fedezi.

Koronavírus gyanújával továbbra sem szabad megjelenni a szakrendelőben. Aki a betegség tüneteit észleli magát, háziorvosát keresse telefonon, aki őt az Országos Mentőszolgálat bevonásával a központi ellátásba tereli. A konténerlabor közvetlen háziorvosi beutalásra nem végez közfinanszírozott vírustesztet.

A betegfogadás egyéb feltételei nem változtak: a szakrendelések óránként négy beteget tudnak ellátni. Az időpontok kiosztásának feltétele az orvos és a páciens telefonos egyeztetése. A telefonos konzultációk időpontjainak aktuális listája megtekinthető a Budaörsi Egészségügyi Központ honlapján.

A konténerlabor fennmaradó kapacitásainak kihasználására az üzemeltető a céges és magánügyfelek számára lehetővé teszi koronavírus-gyorstesztek és 24 órás vizsgálatok megrendelését orvosi beutalás nélkül, a vizsgálat díjának megtérítése ellenében.

hirdetés

Könyveink