hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Helyi gazdaságfejlesztést támogató új uniós pályázatok

Újabb öt, a helyi gazdaságfejlesztést és a foglalkoztatás növelését, valamint egészségügyi fejlesztéseket támogató pályázati felhívás jelent meg a Terület- és településfejlesztési operatív programban (Top), összesen csaknem 27 milliárd forint értékben, tájékoztatott Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Az ipari parkok, iparterületek fejlesztését célzó felhívás 8,2 milliárd forint értékben támogatja a helyi gazdaságfejlesztéshez szükséges önkormányzati üzleti infrastrukturális háttér és szolgáltatások fejlesztését, a helyi vállalkozások megerősítésével és a foglalkoztatás bővítésével. A felhívás ezzel összhangban az önkormányzati tulajdonú ipari parkok, tudományos és technológiai parkok, logisztikai és innovációs központok, iparterületek fejlesztésére, iparterületek kialakítására, alapinfrastruktúra kiépítésére, bővítésére, az iparterületek elérhetőségét segítő út- és közműberuházások fejlesztésére koncentrál.

Az inkubátorházak fejlesztését támogató két új felhívás 14,5 milliárd forint keretösszeggel járul hozzá a megyei jogú városok és helyi önkormányzatok tulajdonában lévő, iparfejlesztéshez kapcsolódó inkubátorházak infrastrukturális hátterének kiépítésével és fejlesztésével a piacképes vállalkozások számának bővüléséhez. A fejlődőképes, tőkeerős kis- és középvállalkozói szektor megerősítése érdekében fontos az induló, illetve innovatív startup vállalkozások, valamint a már működő, de tőkeszegény vállalkozások növekedését, piaci stabilitását inkubációs célú fejlesztésekkel támogatni, emelte ki Rákossy Balázs.

Az önkormányzatok és az önkormányzati többségi tulajdonú vállalkozások logisztikai fejlesztéseit segíti a helyi gazdaságfejlesztést támogató felhívás 0,5 milliárd forint keretösszeggel. Ezzel a helyi mezőgazdasági termékek helyi piacokra való hatékony eljuttatását, a helyi termékek értékesítési csatornáinak infrastrukturális támogatását szolgáló agrárlogisztikai beruházások valósulhatnak meg.

Megjelent az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztéséről szóló felhívás is 3,2 milliárd forint értékben. Célja az egészségügyi alapellátási rendszer infrastrukturális fejlesztése, az intézmények szolgáltatásainak korszerűsítése, a hozzáférési lehetőségek javítása. Támogatási kérelem benyújtására a megyei jogú városok és többségi tulajdonukban lévő gazdasági társaságaik, az inkubátorházak fejlesztésére pedig mind a helyi önkormányzatok, mind a megyei jogú városok és többségi tulajdonukban lévő gazdasági társaságaik, illetve az általuk vezetett konzorciumok jogosultak, ismertette az államtitkár.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink