hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Hegedűs: Morálisan alulértékelnek minket

A jelenlegi béreket tekintve morálisan nincsenek megbecsülve az egészségügyben dolgozók – mondta Hegedűs Zsolt a Klubrádióban.

Az elmúlt évi fizetésemelések folytatásaként idén októberben is nagyobb béremelés elé néz az orvosgárda, azonban az, hogy alulról közelítik a nemzetgazdasági átlagot a fizetések az egészségügyben, azt jelenti, hogy morálisan sincsenek megbecsülve az ott dolgozók – mondta dr. Hegedűs Zsolt, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (ReSzaSz) alelnöke a Klubrádióban. Ha egy karosszérialakatos óradíja magasabb, mint egy 7-9 éve intenzív osztályon dolgozó aneszteziológus szakorvosé, akkor azt kell mondanunk, hogy morálisan nagy baj van az országban.

Részletekre térve elmondta azt is, hogy a 7-9 éve közalkalmazottként dolgozó szakorvosok átlagos bruttó keresete 2017-ben csaknem 614 és fél ezer forintra nőtt, jövő év végére pedig csaknem eléri a 779 ezer forintot, ám ez az összeg tartalmazza a túlmunka és az ügyelet díjait, a bérpótlékokat, a még le nem vont adókat és járulékokat. Ugyanez elmondható úgy is, hogy a 7-9 éve dolgozó szakorvos nettó alapfizetése 2017-ben minimum 241.970 forint, 2018-ban 307.470 forint. A ReSzaSz célja az, hogy a jelenlegi bruttó kereset legyen a nettó alapbér.

Az alelnök összességében pozitív lépésként értékelte, hogy tavaly elindult a bérfelzárkóztatás, ugyanakkor azt is elmondta, a szakdolgozók fizetése a béremelések ellenére a mai napig is nagyon alacsony; ezt meg kellene duplázni, mert ennek híján „lehet, hogy lesz orvosunk, de nem lesz ápolónk”.

(forrás: Klubrádió)
hirdetés

Könyveink