hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Havonta 6,2 milliárd forinttal nőtt a kórházak tartozása

Áprilisban megközelítette a 33 milliárd forintot a magyar kórházak adósságállománya, írja a Napi.hu a Magyar Államkincstár friss adataira hivatkozva.

Meglehetősen hektikusan alakul idén az első négy hónapban a kórházak adósságállománya, a januári 11 milliárdos növekedés után februárban 3,4 milliárddal, márciusban 6,2 milliárddal, a legfrissebb, a Magyar Államkincstár (MÁK) által szerdán közzétett adatok szerint pedig áprilisban 3,7 milliárddal duzzadt a kifizetetlen számlák értéke, amely most éppen 32,8 milliárd forintot tesz ki. A tartozás idei átlagos havi gyarapodása 6,2 milliárd forint, szemben a tavalyi 4-5 milliárd forint körüli átlaggal.

Az adósság növekedésének nagymértékű hullámzása több tényező együttes hatásának eredménye az alapvető ok, vagyis az ellátórendszer általános alulfinanszírozottsága mellett. A januári megugrás hátterében forrásaink szerint leginkább az állhat, hogy a rendkívül drága Covid-ellátásra 2020 végén, november-decemberben nem kaptak plusz forrást az intézmények. Emellett a tavalyi adósságrendezésnél is csak a november 30-ig lejárt számlákat vették figyelembe, a decemberi nemfizetések így januárban jelentkeztek.

A területre rálátó források szerint a 11 milliárdos növekmény a döntéshozókat is rádöbbentette, hogy a Covid-ellátás költségeinek fedezete nélkül az adósságállomány növekedése "elszabadul", ezért plusz forráshoz juttatták az intézményeket, aminek a nyomát a márciusi E-alapban véltük felfedezni egy 100 milliárdos plusz formájában (234 milliárd forint). Ez minden bizonnyal nem az orvosi béremelés fedezete, az arra szánt 300 milliárd forint forint ugyanis már év elejétől látható, a gyógyító megelőző kassza megemelt előirányzatában. Ugyanakkor a gyógyító-megelőző ellátásra szánt áprilisi összeg jóval alacsonyabb (68 milliárd), mint amennyit az előirányzat havi lebontása indokolna. A március-április együttes összegéből azonban már az első két havi 137-134- milliárdnál nagyobb összeg, átlagosan mintegy havi 150 milliárd forintos havi finanszírozás adódik, írja a Napi.hu.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink