hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Havas Szófia: Rácz Jenő volt a tárcaszóvivő

Politikai nyilatkozattételnek tartja a Magyar Kórházszövetség elnökének szavait Havas Szófia, a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista alelnöke, fővárosi MSZP-s képviselő.

Az ellenzéki politikus közleményében azt írta: Rácz Jenő – aki 2004 és 2006 között a szocialista kormány egészségügyi minisztere volt – "semmi mást nem tett az elmúlt két évben, mint szóvivője volt a Fidesz-kormány egészségügyi államtitkárságának". A szocialista politikus az egészségügy átalakításával kapcsolatban "kevéske érdemnek" nevezte, hogy nem zárnak be kórházakat, kifogásolva ugyanakkor, hogy osztályok, ágyak szűnnek meg.

Havas Szófia szerint sajnálatos, hogy a Magyar Kórházszövetség elnöke nem mondott köszönetet az egészségügyi dolgozóknak, akiknek "az sem világos, hogy hol, mikortól, milyen körülmények között fognak tovább dolgozni". Álláspontja szerint az átalakítás vesztesei azok az intézmények lesznek, amelyeket ott hagynak "torzóként", miközben Rácz Jenőnek a Kórházszövetség elnökeként a kórházak és a dolgozók védelme lenne a feladata.

Bírálta azt is, hogy Rácz Jenő nem emelte fel a szavát a dolgozói bérek rendezetlensége és a július 1-jével életbe lépő új Munka Törvénykönyve ügyében.

A Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról, hogy a július elsejével induló új egészségügyi struktúrában a csaknem 44.400 jelenlegi aktív ágynak mintegy öt százaléka, 2150 ágy szűnik meg, míg a krónikus ellátásban a mintegy 27 ezres ágyszám szinte változatlan marad. Hangsúlyozta azt is: szó sincs arról, hogy kórházat "törölnek le a térképről" vagy ellátást vennének ki a rendszerből. Véleménye szerint a rendszer nagy átalakítására már régóta szükség volt.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink