hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Havas: elég edzett vagyok, nem olyan könnyű összetörni

Csupán a félelem csöndje az, amit ma a korányzat az egészségügyben nyugalomként értékelhet – vélekedett Havas Szófia a Népszavának adott interjújában.

Az MSZP egészségpolitikusával számos szempontból vizsgálják az ágazatot e beszélgetésben, az alábbiakban csak két kérdést emelünk ki ízelítőnek:

„- Ha már elszámolást említ; a kormány által célként kitűzött elszámoltatásnak Budai Gyulán, az erre kijelölt kormánybiztoson keresztül épp Ön volt egyik célpontja. Mostanában azonban nem nagyon hallunk erről...

- Szerény személyes tapasztalatom alapján kijelenthetem, amennyire kevéssé bírja az Orbán-kormány a kritikát, annyira ügyetlen a boszorkányüldözésben is. Budai mostanában a mezőgazdaság és a dinnyehelyzet felé fordította figyelmét, s ott fejti ki áldásos tevékenységét. De kivételesen meg is kell védenem őt, hiszen szinte száz százalékig biztos vagyok benne, hogy nem magától érezte úgy, hogy az Országos Gyógyintézeti Központban történt "hihetetlen visszaélésekre" kell fókuszálnia, amiket persze azóta sem sikerült bizonyítani. Így inkább hallgatnak róla, csakúgy, mint az Állami Számvevőszék feljelentéséről is, aminek kapcsán a rendőrség kiemelt gazdasági bűncselekmények osztálya nyomozott, majd bűncselekmény hiányában meg is szüntette az eljárást. (Tavaly októberben Havas Szófiát felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés gyanújával hallgatta ki a BRFK, amiért 2008-ban egészségügyi tanácsnokként bruttó 2,8 millió forintnyi kifizetést engedélyezett egészségügyi tanácsadói, szakértői szerződések teljesítésére - a szerk.) Ezeknek az ügyeknek semmi más célja nem volt, mint hogy minél több ember nevét besározzák, lejárassák. Hogy "klasszikust" idézzek, Semjén Zsolt szerint kizárólag karaktergyilkosságról van szó. Csak itt ez a kijelentés meg is állja a helyét. A cél az volt, hogy lejárassanak, tönkretegyenek politikailag, emberileg, egzisztenciálisan, és ha lehet, még az országból is kiüldözzenek. De elég edzett vagyok, nem olyan könnyű összetörni, főként, ha jogtalanul vádolnak. Ezekkel a kísérletekkel épp az ellenkezőjét érik el.

- Nem is telik el úgy hét, hogy ne nyilatkozna valamilyen egészségügyet érintő intézkedés, esemény kapcsán. Ennyire rossz az ágazat helyzete?

- Igen, hiszen a fekvőbeteg-ellátó intézmények adósságállománya csaknem 80 milliárd forint körül jár, ami 20 év alatt nem fordult elő. Eközben a sarokszámokat ismerve a jövő évi költségvetés vesztese ismét ez az ágazat lesz. Kénytelen vagyok persze objektív maradni ebben a kérdésben, így elismerem, a korábbi években is előfordult, hogy vesztesként jött ki az egészségügy egy-egy költségvetésből. Viszont, hogy ennyire gyenge érdekérvényesítési képességű legyen az ágazat, mint most már harmadik éve - ez példátlan.” – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink