hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Háttérintézmények, védőnők, béremelés

Az interpellációk, a kérdések és az azonnali kérdések között is szó volt az Országgyűlés hétfői munkanapján.

MSZP: mikor emelik a védőnők bérét?
    
Korózs Lajos (MSZP) szerint méltatlan a helyzet a szociális ágazatban, a kormány szándéka azonban csak addig terjedt, hogy hungarikummá minősítette és megünnepelte a védőnői szolgálatot, holott a bérekben is rendet lehetett volna tenni. Azt firtatta, mikor emelik a védőnők bérét, majd rámutatott: egy 20-25 éve a szakmában lévő, felsőfokú végzettségű pedagógus és védőnő bére között százezer forint különbség van.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy míg 2010-ben 17 milliárd, most 25 milliárd forint van a védőnői szolgálatra. Elmondta, 2012 óta tart a finanszírozás emelése, amelyet a következő években is folytatnak. Olyan törvényt is elfogadtak, amely nem engedi meg, hogy a szolgáltatók lenyeljék a védőnők béremelését.

A választ az ellenzéki képviselő nem fogadta el, az Országgyűlés 109 igen, 31 nem szavazattal elfogadta azt.

MSZP: az egészségügyi bértábla miért nem tartalmaz különbségeket?

Tukacs István felidézte, hogy amikor az egészségügyi szakdolgozók szervezetei jelezték, nem kapták meg a béremelést, akkor azt válaszolta a kormány: elszigetelt esetekről van szó. Ez azonban nem volt igaz, s most már nem csak a túlterheltség az oka az állapotuknak, hanem az is, hogy becsapottnak érzik magukat. Ha csak egy valaki nem kapja meg a béremelést az is baj, jegyezte meg a szocialista politikus, aki arról is beszámolt: sokan panaszkodnak, hogy a pályakezdők és a sok évtizede pályán lévők közötti bérkülönbség eltűnt. Miért nem ellenőrizték rendesen, mindenki megkapta-e a megemelt pénzét, és mit gondolnak a bértábláról, ami nem tartalmaz különbségeket?, kérdezte.

Rétvári Bence közölte: most, szemben a szocialisták kormányzásával, amikor többek között ágyak ezreit szüntették meg, már azt nézik és ellenőrzik, ténylegesen mindenhová eljutott-e az a béremelés, amit mindenkinek meg kell kapnia. Az idén többletként csak bérekre az egészségügyben 80 milliárdot biztosítanak. Hozzátette: nem hiszi, hogy a képviselő talál még egy olyan időszakot, amikor nemzeti össztermék fél százalékával nőtt volna az egészségügyre fordított források összege. Kitért arra is: nemcsak az orvosok, hanem az ápolók esetében is csökken a külföldi munkavállaláshoz engedélyt kérők száma.

A képviselő a választ nem fogadta el, az Országgyűlés 104 igen, 29 nem szavazattal jóváhagyta.

Jobbik: az őket megillető bért kell fizetni a védőnőknek!

Vágó Sebestyén (Jobbik) arra kérdezett rá, a kormány támogatja-e, hogy a védőnők az őket jogosan megillető bért kapják meg. Méltánytalan és igazságtalan az a helyzet, hogy az érintettek az egészségügyi alapellátásban dolgoznak, de mégsem az egészségügyi bértábla alapján kapják a fizetésüket.

Rétvári Bence azt felelte, hogy a kormányzat nagyon fontos intézményként tekint a védőnői hálózatra és amikor korábban megvolt rá a lehetőség, akkor arra törekedtek, hogy számukra többletfinanszírozást biztosítsanak. Az államtitkár visszakérdezett, hogy a Jobbik korábban miért nem támogatta a védőnők bérének emelését.

Az LMP a háttérintézmények megszűntetéséről kérdezett
    
Hadházy Ákos (LMP) arról beszélt, hogy december 31-én megszűnt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, április 1-jei hatállyal pedig további négy egészségügyi háttérintézmény alakul át. Szerinte ez káoszt idéz elő. Érthetetlennek nevezte, hogy a kanyarójárvány megjelenésekor elveszik az Országos Epidemiológiai Központ szakmai hátterét. Ezek indokairól érdeklődött.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára jelezte, hogy a kormány elkötelezett a bürokráciacsökkentés mellett, és a háttérintézmények integráltan jobban fognak működni. Kiemelte, hogy nem szétszedik, hanem éppen összeteszik a szakmai intézményeket. Egyúttal megjegyezte, hogy az ellenzék egyszer a bürokrácia leépítését követeli, máskor meg éppen azt ellenzi.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink