hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Egészségipar

Hatalmas gyógyszerbiznisz a láthatáron

A Novartis svájci gyógyszeripari vállalat közel 40 milliárd dollárért meg kívánja szerezi az amerikai Alcont, a világ vezető szemápolási társaságát.
A bázeli központú konszern hétfőn közölte: 28,1 milliárd dollárért átveszi a Nestlétől az egyebek között kontaktlencséket gyártó Alcon 52 százalékos tulajdonrészét. Ezzel 77 százalékra emelkedik részesedése a cégben, amelynek 25 százalékát 2008-ban vette meg.

A Novartis a részvények fennmaradó, közkézen forgó 23 százalékát egy 11,2 milliárd dolláros ügylet keretében kívánja megszerezni: egy Alcon-részvényért 2,80 saját részvényt kínál a tulajdonosoknak. Ez részvényenként 153 dolláros vételárat jelent, amely elmarad a Nestlének fizetendő részvényenkénti 180 dollártól. Elemzők szerint azonban előfordulhat, hogy a tulajdonosok a most induló tárgyalások során végül magasabb árat harcolnak ki. Az ügyletet az év második felében véglegesítik – közölte a svájci óriáscég.

A Novartis és szektortársai, köztük a GlaxoSmithKline és a Sanofi-Aventis egyre nagyobb erővel igyekszik növekedni az egészségipar gyógyszergyártáson túli területein, mert a közeljövőben minden eddiginél több termék szabadalma jár le. A Novartis az Egyesült Államokban például 2012-ig elveszíti a legkelendőbb gyógyszerek közé számító Diovan vérnyomáscsökkentő készítmény és a leukémia kezelésére használt Gleevec szabadalmát.

cimkék

hirdetés

Könyveink