hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Háromszáz eurót adtak egy petesejtért

Illegális petesejt-kereskedelemmel gyanúsított nemzetközi hálózat négy tagját vették őrizetbe pénteken Temesváron - közölte a szervezett bűnözés elleni román ügyészség (DIICOT).

A görög állampolgárságú gyanúsítottak meddőségi és nőgyógyászati magánklinikát működtettek a városban, ahol a gyanú szerint az általuk becserkészett donoroktól pénzért vásárolt petesejtekkel végezték ügyfeleik mesterséges megtermékenyítését. A klinika a magzatkihordásra képtelen ügyfelek számára - szintén pénzért - állítólag a lombikbébi-beültetést vállaló béranyákat is beszervezett.

A nyomozók eddig tizenkét román, magyar, illetve szlovák állampolgárságú béranyát azonosítottak, akik közül hetet hallgattak ki. Kettő közülük már szült, és a csecsemőt azonnal átadta a biológiai szülőknek. A klinika ügyfelei román, magyar, norvég és görög állampolgárok - közölte a DIICOT.

A donorokkal és béranyákkal közjegyzők előtt írattak alá nyilatkozatot arról, hogy ellenszolgáltatás nélkül ajánlják fel petesejtjüket, illetve hordják ki a magzatot, valójában azonban a klinika közvetítésével az ügyfelek fizettek ezért - állítja a vádhatóság. Egy petesejtért a donor 300 eurót (90 ezer forintot) kapott, a béranyáknak pedig a terhesség idején havi 250-350 euró közti összeget biztosítottak.

A DIICOT közleménye leszögezi, hogy a béranyaságot a román törvények nem szabályozzák, az emberi sejtekkel és szervekkel való üzletelést viszont igen: a román Btk. 3-tól tíz évig terjedő börtönnel bünteti a szervkereskedelmet.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink