hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Három év, háromszor több szerencsejáték-függő

Három év alatt legalább a háromszorosára nőhetett a hazai szerencsejáték-függők száma, írja a Világgazdaság. A 15-17 év közötti fiatalok különösen veszélyeztetettek – ez a következtetést vonható le a Szerencsejáték Zrt. legfrissebb felmérésének adataiból.

A 2018-as szerencsejáték-függőségi térkép alapján három év alatt többszörösére nőtt a szenvedélybetegnek tekinthető játékosok száma.

A játékszervező két-háromévente vizsgálja a túlzásba vitt szerencsejáték-használat társadalmi méretét. A kutatás során összesen 4000, 15 év feletti személyt kerestek meg, 2000-et online és 2000-et személyesen.

A március végén nyilvánosságra hozott legfrissebb, 2018 nyarán felvett adatok szerint

  • a magyar felnőtt lakosság 4 százaléka tekinthető szerencsejáték-függőnek,
  • 10 százalék mérséklet rizikófaktorú,
  • és további 17 százalék az alacsony rizikófaktorú csoportba tartozik.

A szenvedélybetegek mellett tehát a magyar felnőttek több mint negyede veszélyeztetett játékosnak tekinthető. A magyarok nagyobb részének nem okoz problémát a szerencsejáték (41 százalék), további 28 százalék pedig azt állította, hogy nem játszik szerencsejátékot.

A fiatalok 4 százaléka küzd a betegséggel, további 25 százalékuk pedig veszélyeztetett – 14 százalék mérsékelt, 11 százalék pedig alacsony rizikófaktorúnak számít.

Ezek az arányok nagyjából egybevágnak a 18 év felettiek attitűdjeivel, mégis fenyegetőbb a fiatalok függőségi helyzete, többségük – 58 százalék – ugyanis a felnőttekkel ellentétben egyáltalán nem játszik.

Akik viszont játszanak, nagyobb arányban válnak függővé, mint a felnőttek, hiszen azok körében, akik kapcsolatba kerültek valamilyen szerencsejátékkal, a 18 év alattiak 69 százalékának okoz valamilyen problémát, míg a felnőtteknél 43 százalék ez az arány.

A Szerencsejáték Zrt. felelős játékszervezőként a maga eszközeivel igyekszik megóvni a játékosokat a szerencsejáték káros következményeitől, a függőségi adatok feltérképezése érdekében végzett kutatások is ennek a stratégiának az elemei. Ennek részeként a játékfüggőség témájának szentelt tematikus weboldalt is létrehoztak.

A játékszervező segélytelefont is működtet, amely hétköznapokon 15-19 óra között hívható a 06 1 411 6778-as telefonszámon. Emellett a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel közösen az ország 7 pontján Információs Pontokat működtetnek, ezek a szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak biztosítanak információt az elérhető terápiás lehetőségekkel kapcsolatban.

A teljes cikk

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink