hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Gyógytornászok a piacon

Több gyógytornászra lenne szükség az állami intézményekben, de létszámstop van érvényben - mondta Horváth Mónika, a Semmelweis Egyetem fizioterápiai tanszékének vezetője a Magyar Nemzetnek.

Az egyetem Egészségtudományi Karának főiskolai tanára a lap hétfői számában azt mondta, a gyógytornászok többsége nem a közkórházakban helyezkedik el, mivel ezekben az intézményekben állandó létszámstop van érvényben, azaz meghatározzák, legkevesebb hány gyógytornász képes elvégezni a szükséges feladatokat és többet nem is vesznek fel. Így azok, akik kórházakban dolgoznak, szinte állandóan túlterheltek és valójában sokkal több gyógytornászra lenne szükség, mint amennyi a kvóta - mondta.

Horváth Mónika szerint a diplomás gyógytornászoknak járó közalkalmazotti fizetés messze nem piacképes, ami hozzájárul ahhoz, hogy az állami finanszírozású intézményekben szinte állandóan hiány van gyógytornászokból, ami a betegek és a dolgozók mindennapjait is megnehezíti. Mint mondta, a gyógytornászok többsége a kórházi létszámstop és a jobb fizetés miatt inkább a magánszektorban talál munkát, de sokakat csábít az ausztriai, németországi vagy angliai magasabb bér.

A szakember a lapnak úgy nyilatkozott, az alapellátásban, a házi betegellátásban nagy szükség volna a gyógytornászok munkájára, az alapellátásba azonban még nem került be a gyógytorna, nem finanszírozott, ezért sokakat ápolói státusra vesznek fel.

 

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink