hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Gyógyszeripari razzia: sor került a Bayerra is

A Bayer német gyógyszeripari vállalatot is elérték a szabálytalanságok után kutató kínai hatóságok, miután már több iparági cégnél visszaélésekre bukkantak - jelentette a kínai média.

A South China Morning Post című hongkongi lap értesülése szerint a Bayerrel trösztellenes vizsgálati szándékkal lépett kapcsolatba az országos ipari és kereskedelmi felügyelet. A német cég szóvivője, Günter Forneck szerint megkeresésük valószínűleg a gyógyszeripart érintő, szélesebb körű nyomozás része.

A kínai híradásokból ismertté vált, hogy a brit órásvállalat, a GlaxoSmithKline (GSK) ellen július eleje óta folyamatban van egy kiterjedt - vesztegetésekkel és adócsalással összefüggő - vizsgálat. Úgy tudni, a kínai hatóságok felkerestek több külföldi iparági vállalatot, köztük van a francia Sanofi, a dán Novo Nordisk, a brit AstraZeneca, az amerikai Eli Lilly és a belga UCB is.

A nemzeti fejlesztési és reformbizottság júliusban azt közölte, hogy vizsgálatait 60 nemzetközi gyógyszergyártó vállalatra terjeszti ki. Az egészségügyi hatóságok súlyos teherként jellemzik a betegekre háruló költségeket, illetve ezek állandó növekedését. Ezzel egy időben az iparágról széles körben elterjedt a gyanú, hogy vesztegetéssel törekszik piacszerzésre.

A Bayer, csakúgy, mint a többi korábban megszólalt vállalat, közölte, együttműködik a kínai hatóságokkal. Másokhoz hasonlóan hivatkozott arra, hogy náluk is olyan szerződéseket kötnek az alkalmazottakkal és ügynökökkel, amelyek tiltják a szabályok megsértését. A cég teljes bevételének 19,5 százaléka származott az országból a tavalyi pénzügyi évben.

Szintén pénteki sajtójelentések szerint csaknem 17 százalékot estek a hongkongi tőzsdén a Sino Biopharmaceutical papírjai, miután nyilvánosságot kapott, hogy korrupció gyanúja miatt vizsgálatot kezdeményeztek náluk. Ez az első nagy kínai gyógyszeripari vállalat, amely érintetté vált a központi hatósági ellenőrzésekben.
    Egy másik kínai cég, a pekingi Gan & Lee Pharmaceutical szintén arról tájékoztatott, náluk is nyomozást indítottak azzal a gyanúval kapcsolatban, hogy 800 millió jüant (29,6 milliárd forint) költöttek vesztegetésre. Állítólag orvosokat utaztattak Tajvanra és a Thaiföldre. A GSK China esetében a hasonló célra fordított összeget 3 milliárd jüanra tette a nyomozóhatóság.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink