hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Gyógyszeripar: Peking lelket ver a versenyszellembe

Újabb hat iparágra terjeszti ki a fogyasztók védelmére az idén év elején indított, vállalati árképzést és piaci szerepeket érintő vizsgálatát a kínai kormány.

A Hszincsing Pao kínai napilap hétfői cikke szerint a jövő évvel kezdődően a telekommunikációs, légi közlekedési, a gyógyszeripari ágazatok, az autókat és háztartási felszereléseket gyártó cégek, valamint a fogyasztási cikkek piacán működő vállalatok számíthatnak fokozott ellenőrzésre. A lap Lü Jen-csünt, a központi gazdaságtervező, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) hivatalnokát idézi, aki egy hétvégi konferencián jelentette be a hírt. Lü azt mondta, a monopóliumellenes harcot mind központi, mind helyi szinten fokozni kívánják.

A kínai kormány bő egy évvel ezelőtt hirdetett kampányt a hazai fogyasztók védelmére, kifejezetten a túlzott piaci befolyással rendelkező, illetve azzal visszaélő cégek gyakorlata ellen. Az egyes iparágak legnagyobb szereplői esetenként összebeszélve, nyereségük maximalizálására mesterségesen magasan tartják az árakat, jelentős mértékben károsítva ezzel a fogyasztókat - indokolta a kampányt korábban a gazdaságtervezés mellett az árszabályozásért is felelős NDRC.

Januárban a szervezet nagy likvid kristályos kijelzőket gyártó hazai és nemzetközi cégeket - köztük a dél-koreai Samsungot és az LG-t - büntetett több mint 350 millió jüanra (12,6 milliárd forint) versenyellenes árrögzítésért. Nyáron a vizsgálat a tejport és gyerektápszert gyártó cégeket célozta meg, s fedezett fel komoly visszaéléseket azok piacán, mely 670 millió jüanba (24 milliárd forint) került a vállalatoknak. Ez az összeg az eddigi legnagyobb, trösztellenes váddal kirótt büntetés a kelet-ázsiai ország történelmében. Jelenleg is zajlik a kínai bankok és pénzintézetek tranzakciós költségeinek indokoltságát, valamint csaknem 60 nagy gyógyszergyártó árképzési gyakorlatát érintő vizsgálat.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink