hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Gyógyítási szabadság: edző kontra sportorvosnő

Egy különös futball-pályaszéli konfliktusról ír a NOL, a szereplők José Mourinho, a Chelsea trénere Eva Carneiro, a Premier League egyetlen csapatorvosnője.

A portugál edző elégedetlen volt Eden Hazard ápolásával, pontosabban azzal, hogy az orvos az tréner tiltakozása ellenére is befutott a földön fekvő játékoshoz: a Swansea elleni találkozó után a Sky Sports kamerái előtt – majd országos napilapoknak nyilatkozva is – „naivnak” nevezte az orvosi team két tagját, akik „másképp viselkedtek volna, ha értik a futballt...”

Válaszul a 41 éves orvosnő a közössági hálón mondott köszönetet mindazoknak, akik Mourinho kirohanása után támogatásukról biztosították. Ezzel azonban csak olajat öntött a tűzre, mert a szakvezető a klub kommunikációs szabályainak megsértésére hivatkozva száműzte a csapattól.

Eezzel azonban magára haragította a futballvilág egészségügyi szervezeteit. A Premier League orvosainak szövetségétől kezdve a Medicine UK elnevezésű szervezeten át a FIFA egészségügyi főtisztviselőjéig több illetékes is a „vádlottak padjára” került orvos mellé állt. A nemzetközi szövetséget képviselő Jiri Dvorak például kijelentette: „Az edzőnek semmi köze ahhoz, hogy az orvosi csoport miképpen látja el a sérülteket.” Dvorak szerint a csapatorvos „szakmai és erkölcsi kötelessége, hogy gondoskodjék a játékosok egészségéről” – olvasható a nol.hu-n.

cimkék

hirdetés

Könyveink