hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Gyerekcentrum és új sürgősségi lesz Budán

Sürgősségi központot, budai gyerekcentrumot, új energetikai rendszert szeretne a János kórházban Kázmér Tibor, a gyógyintézet új főigazgatója, írja a Magyar Hírlap.

Az utóbbi években sokat romlott a kórházak gazdasági helyzete. Ön milyen intézményt vett át ebből a szempontból, ha úgy tetszik, milyen intézménybe tért vissza?

– A korábban stabil kórház egyre gyorsuló ritmusban került negatív gazdasági helyzetbe. Az első fél évben megközelítőleg négyszázmillió forint volt a veszteség. Mintegy hatszázmillióval rosszabbul áll az intézmény a négy évvel ezelőtti helyzethez képest, ami már megjelenik a likviditási mutatókban is. Korábban jelentős pénzügyi tartalékaink voltak, ami egy ideig ellensúlyozhatta a veszteségtermelést, de erről ma már nem beszélhetünk.

Úgy hírlik önről, hogy a vezetése alatt álló kórházakat mindig ráncba tudta szedni gazdaságilag. Mi a módszere?

– Nincs egyedül üdvözítő megoldás. Sokak véleményével ellentétben a legrosszabb megoldás az lenne, ha nem látnánk el annyi beteget. A kórházak költségeinek hetven százaléka ugyanis mindenképpen fix kiadás, a bevétel ezzel szemben a betegellátásból származik. Az olyan típusú megtakarítás, amely kevesebb beteg ellátásával valósul meg, éppen ezért kétélű fegyver. A legnagyobb költséget a bérek teszik ki, a dolgozóktól bért elvenni viszont nem lehet. Az összes bérköltség növekedésének mégis valami módon megálljt kell parancsolni. Továbbra is azt a módszert szeretném alkalmazni, hogy elsősorban a gyógyításban részt vevők felé tereljem a forrásokat, és elérjük azt a korábbi állapotot, amikor a kiszolgáló és háttérfeladatok bérköltségeinek arányát sikerül csökkenteni. Óvatos lépeseket szabad csak tenni, amelyek hatékonyak, mégsem borítják fel a rendszert, nem lépik át a tűréshatárt.

Milyen fejlesztéseket szeretne a Jánosban?

– Sürgősségi központot, budai gyerekcentrumot, új energetikai rendszert. Emellett újra kell gondolni a nagytérségi központból eredő feladatokat, a társkórházi együttműködési lehetőségek feltárását, fejlesztését. A Margit-kórház leválásával megszűnő szakmák is sürgetik ezeket a lépéseket. Szeretnénk továbbfejleszteni együttműködésünket az Országos Onkológiai Intézettel, a Semmelweis Egyetem Szív- és Érsebészeti Klinikájával, és végül, de nem utolsósorban szomszédunkkal, az egyetemhez tartozó Kútvölgyi Kórházzal is.

A teljes interjú

Niczky Emőke
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink