hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Gulyás Gergely szerint is indifferens az orvosi kamara taglétszáma

Egyetértek Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárral – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Indifferens, hogy közel 34 ezren léptek be a Magyar Orvosi Kamarába – erősített rá Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az egészségügyért felelős államtitkár minapi szavaira a csütörtöki Kormányinfón újságírói kérdésre válaszolva.

A számokat figyelembe kell venni, a kormány – amely lehetővé tette a kamarához való önkéntes csatlakozást – tiszteletben tartja az orvosok kétharmadának döntését, hogy a MOK-hoz akarnak tartozni – jelentette ki a miniszter, hangsúlyozva azonban, hogy a belépők nem politikai véleményt nyilvánítottak.

Nem fogják ellenőrizni a kamarába belépők számát, mert az Gulyás Gergely szerint nagyjából megegyezik a MOK által közzétett adattal, legfeljebb néhány tucatnyival lehet kevesebb. Ugyanakkor a miniszter elismételte Takács Péter beszámolóját, miszerint a kamara egyes, a tagságuk felmondását írásban jelző orvosoknak válasz e-mailt küldött, amelyben azt írták, „Köszönjük jelentkezését, felvettük a kamarába”.

Az orvosi kamara etikai eljárást indított egy kollegiális vezetővel szemben, aki helyes álláspontot képviselt az ügyeleti szerződések aláírásával kapcsolatban, és többeket fenyegetett ilyen eljárással a szerződés aláírása esetén – erősítette meg korábbi véleményét, és azt is elmondta, hogy számos, a MOK által megfenyegetett orvos nyilatkozott erről a sajtóban. (Az orvosi kamara megszüntetésének folyamatát a Telex videóban is feldolgozta.)

Nem vita, hanem ténykérdés, hogy a MOK elnöke, Kincses Gyula Gyurcsány Ferenc államtitkára volt, de ezzel együtt a kormány példamutatóan működött együtt a hivatásrenddel, javaslataikat a törvények részévé tették. Annak ellenére, hogy ezt a kamara nem is vitatja, és támogatta az ügyeleti rendszer átalakítását is, mégis az ellátásbiztonságot veszélyeztető helyzetet teremtett, ami indokolta az azt követő kormányzati lépéseket.

Kiválóan működik az új ügyeleti rendszer abban a négy vármegyében, ahol azt már bevezették, az orvosok a feladat ellátásához kellő számban írták alá az ügyeleti szerződéseket az Országos Mentőszolgálattal – fejtette ki a politikus. A járási tisztiorvosi levelekben kilátásba helyezett ötmillió forintos közigazgatási bírságokról szóló kérdésre válaszolva hozzátette azonban azt is, hogy nem a büntetések irányából kell megközelíteni a kérdést. Leszögezte: vannak jogszabályok, amelyeket be kell tartani, elismerte ugyanakkor azt is, hogy jelentős kötelezettségek társultak a jelentősen megemelt orvosbérek és háziorvosi finanszírozás mellé.

A nemzeti laborhálózatról és a rendelők államosításáról

Nonprofit alapon, egységes laborhálózatot hoz létre a Belügyminisztérium, az állami fenntartású kórházak laboratóriumait a NOLD NKft. működteti majd. Bár a hálózat kialakítását valóban márciusra ígérték, így van némi csúszás, de a cég jelenleg is dolgozik az egységes rendszer kiépítésén, amelynek nyomán jobbá és gyorsabbá válik majd a laborszolgáltatás országszerte – mondta el Gulyás Gergely.

A szakrendelők folyamatban lévő államosítása kapcsán arról beszélt, praktikus lenne, ha a járóbetegellátás is állami irányítás alatt működhetne. Vannak önkormányzatok, amelyek szívesen átadják intézményeiket, vannak, amelyek megtagadják ezt, mások pedig garanciát kérnek a működtetésre vonatkozóan, mert tartanak attól, hogy ha kiesik az önkormányzatok által biztosított kiegészítő finanszírozás, egyes szakmákban nem lesz orvos. Gulyás szerint ez az aggodalom elfogadható, a kérdést álláspontja szerint meg kell vizsgálni. Azt ugyan nem tudta megmondani a kabinetminiszter, hogy hány önkormányzat jelezte, hogy inkább saját fenntartásban működtetné a rendelőintézetét, de a központi régióban és Budapesten tapasztalnak leginkább ellenállást.

Egy, a lélegeztetőgépek túlárazásával kapcsolatos felvetésre válaszolva a politikus elmondta, végtelen számú vizsgálat történt a beszerzésekkel kapcsolatban idehaza, és a hatóságok semmilyen törvénytelenségre utaló jelet nem találtak. A kormány az orvosszakértők véleménye és javaslata nyomán szerzett be 10-12 ezer készüléket, és bár azóta valóban kiderült, hogy ennek csak a töredékére volt szükség, a kormány nem kockáztathatott, mert emberi életek forogtak kockán.

Marad a rezsitámogatás, folytatódik az árstoprazzia

A 2021 utáni kohéziós forrásokból eddig egyetlen forint sem érkezett Magyarországra, ezek a források csak a kondicionalitási eljárások lefolytatása után válnak hozzáférhetővé – fejtette ki kérdésre válaszolva a politikus, de jelezte azt is, hogy az folyósítás feltételeként meghatározott igazságügyi törvények módosítása hamarosan megtörténik.

Szerdai ülésén a kormány hosszan foglalkozott az energetikai helyzet értékelésével, amelynek során kiderült, hogy az idei költségvetés pontos tervezésének köszönhetően a lakossági rezsicsökkentést a továbbiakban is fenn tudják tartani, a lakossági árban semmilyen változás nem lesz idén és várhatóan később sem – számolt be a miniszter az aktuális kérdésekről szólva. Hozzátette, hogy mivel a megnövekedett energiaárak komoly kihívást jelentenek a gazdasági szektorban, ezért tízezer, az egyetemleges és menedékes szolgáltatási körbe tartozó kis és közepes vállalkozásnak, valamint négyezer önkormányzati, egyházi és alapítványi fenntartású szolgáltatónak a kormány lehetővé teszi, hogy újraszerződjenek az MVM-mel. Ezek a vállalkozások jelentős energiaár-csökkentésre számíthatnak, a különbözetet – amely mintegy 19-20 milliárd forint – az MVM-nek kell viselnie.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő a januári árstoprazzia részleteiről beszámolva elmondta, 1565 ellenőrzést végeztek, és legkésőbb június végén elindul az az online árfigyelő rendszer, ahová az indokolatlanul magas áremelés alá eső termékekről lehet majd bejelentést tenni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. április 6-án (MTI/Balogh Zoltán)
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. április 6-án (MTI/Balogh Zoltán)

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink