hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Gulyás Gergely: Nem lesz önálló egészségügyi minisztérium

Biztosan nem lesz önálló egészségügyi minisztérium – derült ki a csütörtöki Kormányinfón egy kérdés nyomán, ahogyan az is, hogy május 31-ével véget ér a járvány miatti veszélyhelyzet.

Bár a koronavírus-járvány miatt fenntartott veszélyhelyzet május utolsó napján megszűnik, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy az orosz-ukrán háború nyomán újabb alkotmánymódosítást tervez a kabinet, amely lehetővé teszi veszélyhelyzet kihirdetését humanitárius katasztrófa, illetve a szomszédos országban zajló fegyveres harcok okán, mozgásteret biztosítva a kormánynak a szükséges intézkedések megtételére.

A koronavírus-járvány intenzitása csökken, és bár a napi új fertőzöttek száma – a tesztek számának visszaesése mellett – jelentős kilengéseket mutat, a súlyos megbetegedések aránya is mérséklődik – számolt be a kabinetminiszter a sajtótájékoztatón a tegnapi kormányülésen elhangzott járványügyi jelentésről. Mint mondta, az 1500 kórházban kezelt Covid-beteg közül 97-en lélegeztetettek, invaziv lélegeztetésre azonban már csak 48 fő szorul, de továbbra is a súlyos krónikus megbetegedésekkel küzdők a veszélyeztetettek.

Még hónapokig elhúzódhat az orosz-ukrán háború, amelynek intenzív harcokat hozó szakaszai lesznek – folytatta a beszámolót a politikus. Mint elmondta, eddig 625 ezren lépték át a magyar-ukrán, illetve a magyar-román határt, és bár a Magyarországon tartózkodó menekültek száma akár a 100 ezret is elérheti, a határon átkelők 80 százalékuk el is hagyta az országot.

Az elmúlt 24 órában 10,5 ezren érkeztek az országba Ukrajna felől, 100 ezren igényeltek ideiglenes, 30 napra szóló tartózkodási engedélyt, 30 ezer fő pedig letelepedési kérelmet nyújtott be – részletezte Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő. A segélyszervezetek eddig 20 ezer embert helyeztek el ideiglenes szállásokon, a Híd Kárpátaljáért összefogás keretében pedig már a múlt héten 1 milliárd forintnyi felajánlás érkezett a menekültek megsegítésére.

A mentőknek és a háziorvosoknak tolmácsolási segítséget biztosít a kormány az ukrajnai betegek ellátása során, az ehhez szükséges telefonszámokat már megkapta az OMSZ és a praxisok. Kórházi kontingenst 600-1100 fő ellátásához biztosítottak, így a magyar betegek veszélyeztetése nélkül tudják ellátni a menekülteket.

Az új egészségügyi vezetés tárgyal majd az ágazatban szükséges lépésekről

Telefonon kell bejelentkezni a háziorvoshoz – sérelmezte tegnapi, hivatalos Facebook-oldalán is közzétett bejegyzésében L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, korábbi államtitkár, akinek édesanyját tüdőgyulladás-gyanúval nem fogadta a háziorvos. Arra a kérdésre, hogy fennáll-e még a telefonos bejelentkezést elrendelő protokoll, Gulyás Gergely nem reagált, a poszt kapcsán felmerülő felvetésekre azzal válaszolt, hogy jobbulást kívánt a főigazgató édesanyjának.

Biztosan nem lesz önálló egészségügyi minisztérium – jelentette ki a politikus a Magyar Orvosi Kamara Orbán Viktornak címzett levele kapcsán, amelyben mielőbbi beavatkozásokat sürgetett a kamara az ágazatban. Kifejtette azt is, hogy a most záruló ciklusban számos átalakítás történt az egészségügyben a MOK-kal egyeztetve, sőt, mindez teljes nemzeti egyetértésben történt meg, hiszen az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt egyhangúan szavazta meg a parlament is. A miniszter külön megköszönte a hivatásrend ehhez nyújtott támogatását. Történelmi orvosi béremelés történt – emlékeztetett a miniszter, hozzátéve, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság is beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Mint fogalmazott, az orvosi kamarával továbbra is együttműködésre törekszenek, nyitottak a hivatásrend felvetéseire, amelyekről az új egészségügyi irányítás fog tárgyalni velük.

Azt a felismerést, ami az Emberi Erőforrások Minisztériumának felállításához vezetett, azaz, hogy a humán területeket egy tárcán belül kell kezelni, továbbra is fenn kell tartani, függetlenül attól, hogy milyen szerkezetben áll fel az új kormány – indokolta az önálló egészségügyi tárca felállításának elutasítását később Gulyás Gergely. Azonban akkor azt is megjegyezte: lehetséges, hogy ez még a későbbiekben változik.

Május közepe után alakul meg az új kormány

A kormány legitimációja rendkívül erős – jelentett ki még a politikus, és elmondta azt is, a mostani miniszterek az új kormány megalakulásáig látják el feladataikat, egészen május 2-áig, amikor az Országgyűlés alakuló ülését követően ügyvivőként dolgoznak majd. A kormény tagjainak politikai megbízatása politikai értelemben megszűnt, ezért a kormányfő tárgyalásokat folytat az új jelöltekkel, a személyi és szervezeti döntésekről Orbán Viktor fog beszámolni. Az Országgyűlés május 16-án választja meg a miniszterelnököt, ezt követően néhány napon belül alakul meg az új kabinet – vázolta fel a menetrendet Gulyás Gergely, aki a személyi döntések köréből csupán arról számolt be, hogy a jövőben is Kocsis Máté lesz a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője, miután a kormányfő kormányzati feladatról szóló felajánlását visszautasította.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink