hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Gulyás: Védettséget igazoló okmányt vezet be a magyar állam

A kormány döntött arról, hogy a magyar állam védettséget igazoló okmányt vezet be, amelyet azok kaphatnak meg, akiket beoltottak a koronavírus ellen vagy bizonyítottan átestek a betegségen, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

A miniszter közölte: ilyen okmányt kaphat, aki már megkapta a koronavírus elleni második oltást is. Tájékoztatása szerint ebben az esetben az okmány érvényességi időt nem tartalmaz majd, hanem az oltás beadásának időpontját rögzíti, hiszen – mint mondta  az egyes vakcinák által nyújtott védettség hosszáról még nincsen pontos információ.

Gulyás Gergely hozzátette: szintén védettséget igazoló okmányt kaphat az, aki a koronavírusból felgyógyultnak minősül. Ebben az esetben az igazolvány érvényességének kezdete lehet a kórházból történő elbocsájtás napja, vagy a pozitív PCR-teszt utáni első negatív PCR-teszt időpontja, vagy az első pozitív PCR-tesztet követő tizedik nap közölte.

Elmondta azt is: az okmányhoz jutás harmadik lehetősége amely az előző kettővel szemben nem ingyenes, hanem költségtérítés ellenében vezető igénybe , ha valaki hitelesített laborban végzett vérvizsgálat által igazolja az antitestek jelenlétét. Ebben az esetben az igazolvány érvényességi ideje a vizsgálattól számított 4 hónap.  

"Azt reméljük, hogy az okmány is hozzájárulhat ahhoz, hogy az élet mielőbb a normális kerékvágásba térjen vissza" mondta a miniszter, aki ugyanakkor jelezte, hogy a kormány egyelőre nem döntött arról, milyen jogosultságokkal jár majd az okmány.

*

Csütörtökön átlépi a koronavírus ellen beoltottak száma a 300 ezret közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szerdáig 294 624 embert oltottak be, több mint 117 ezren pedig már a második oltást is megkapták ismertette Gulyás Gergely. Elmondta: az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonokban és a bentlakásos szociális intézményekben élők oltása után a múlt héten megkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása is a háziorvosoknál és a kórházakban.

A háziorvosokhoz eljuttatott Pfizer vakcinák körülbelül 30 ezer idős ember oltását teszik lehetővé. A négy kijelölt budapesti oltóponton a Szputnyik vakcinával kezdik el oltani csütörtökön és pénteken a krónikus betegséggel nem rendelkező, 75 év alattiakat  közölte Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a háziorvosok AstraZeneca vakcinával is oltanak 60 év alatti krónikus betegeket. Jelezte, a várt vakcinaszállítmányok ismeretében a jövő héten folytatni tudják a legidősebbek, továbbá a 60 év alatti krónikus betegek oltását, az oltócsapatok pedig visszatérnek azokba a szociális intézményekbe, ahol el kellett halasztani az oltást.

Arról is beszámolt a miniszter, hogy az EU-s vakcinabeszerzés amelyből Magyarország 19,7 millió adagot kötött le még mindig viszonylag lassan zajlik. Megjegyezte, az Európai Bizottság vezetője szerdán elismerte, a beszerzésnél hibákat követtek el.

A lekötött 2 millió adag orosz vakcinából februárban 200 ezret vár Magyarország, a kínai oltóanyagból pedig várhatóan jövő héten érkezik meg az első, 500 ezres szállítmány. Utóbbit a népegészségügyi központnak még meg kell vizsgálnia fűzte hozzá, azt is kiemelve, hogy a kínai vakcinával a világon már több mint 30 millió embert oltottak be, például Délvidéken élő magyarok is kaptak belőle.

A kormány további oltóanyaggyártókkal is tárgyal, és "azért is kell mindenhonnan vakcinát szerezni, hogy az élet a lehető leghamarabb a normális kerékvágásba visszatérjen  hangsúlyozta. Hozzátette: Magyarország az EU-tól is azt kérte, a jövőre nézve gyorsítsa fel a vakcinaszállítmányokat, amire a brüsszeli testület ígéretet tett.

A Miniszterelnökség vezetője úgy értékelt: Magyarországon a következetes, november 11. óta változatlan szabályok mellett zajló védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát, de az adatok egy ideje nem mutatnak további csökkenést, Európa több országában pedig már a harmadik hullámmal néznek szembe. A brit vírusmutáns lényegesen gyorsabban terjed, Magyarországon is megjelent, itt is a fertőzés gyorsabb terjedését eredményezi, ezért fennáll a betegszám növekedésének lehetősége  közölte.

Egy féri az első adagját kapja meg az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának Patocskai Anna Tünde háziorvostól Szegeden, a szőregi városrészében lévő háziorvosi rendelőben 2021. február 11-én (MTI/Rosta Tibor)
Egy féri az első adagját kapja meg az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának Patocskai Anna Tünde háziorvostól Szegeden, a szőregi városrészében lévő háziorvosi rendelőben 2021. február 11-én (MTI/Rosta Tibor)

Jövő héten indul az online konzultáció az élet újraindításáról, a kormány döntött az ehhez szükséges forrás biztosításáról és a technikai lebonyolításról  jelentette be a kormányszóvivő csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Szentkirályi Alexandra a Kormányinfón közölte: a konzultáció a már ismert vakcinainfo.gov.hu felületen keresztül zajlik majd. Hozzátette: néhány napon belül elvégzik a szükséges technikai változtatásokat, hogy ki lehessen tölteni a kérdőívet.

Arra bíztatott mindenkit, hogy minél többen mondják el véleményüket, hiszen hangsúlyozta a járványügyi szakemberek álláspontja mellett, a kormány az emberek véleményére is ugyanúgy számít. Emlékeztetett: tavaly is így történt, amikor a járvány elleni védekezésről kérdezte a kormány az embereket, és sikerült kialakítani azokat egyetértési pontokat, amelyek mentén november óta nagyon következetesen zajlik a védekezés.

Országos tisztifőorvos: lassú emelkedés kezdődött el a járványadatokban

Megtorpant a második koronavírus-hullám lefelé tartó szakasza, egyes járványügyi adatokban ismét lassú emelkedés kezdődött el, közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília azt mondta, miként Európa számos országában, úgy Magyarországon is részben a brit koronavírus-mutáns miatt tapasztalható a korábbi kedvező adatok romlása.

Egyelőre ez az emelkedés még csak lassú, az elmúlt napon 1862-vel nőtt az azonosított fertőzöttek száma, de ha teret hódít a fertőzőképesebb brit mutáns, akkor további növekedés várható.

A kérdésre, hogy a DK, a Párbeszéd, az MSZP és a Momentum tiltakozik az orosz vakcinával való oltás miatt, Gulyás Gergely azt válaszolta: szemben ezen pártok gondolkodásával Magyarország szuverén állam, megvannak a saját hatóságai, és azok kellően alapos ellenőrzést folytatnak. A vakcinát engedélyezték, és erre minden tagállamnak joga van, rögzítette. Az oltásra regisztráltak száma meghaladja a kétmilliót, közölte egy másik kérdésre, megjegyezve: úgy gondolják, meghaladja majd  a három-négy milliót is. Ha kétmillió regisztráltról beszélnek, optimista forgatókönyv szerint ennyi ember március végéig beoltható, de mire mindenkit beoltanak, az májusig is eltarthat.

Ha valaki nem kívánja magát a felkínált vakcinával beoltatni, ahogy lesz más oltóanyag, sorra kerül, fűzte hozzá, hangsúlyozva: ha előáll az a helyzet, hogy két-háromféle oltóanyag van, lehet választani, de most kevés az vakcina. Arra, hogy több önkormányzat saját hatáskörben lazított a maszkviselés szabályain, Gulyás úgy reagált: azért telepítették ezeket a jogköröket hozzájuk, mert ők hivatottak megítélni adott helyen, mi indokolt. Tiszteletben tartják az önkormányzatok döntését. Beszámolt arról is, hogy a kabinet várhatóan két hét múlva dönt egy esetleges nyitásról, a víruskezelést érintő nemzeti konzultáció eredménye, valamint az aktuális fertőzöttségi adatok függvényében. Kérdésre közölte azt is: a kormánytagok azután kaphatnak vakcinát, hogy lezárult a 60 évesnél idősebbek oltása, kivéve az ennél idősebb kormánytagokat.

A miniszter visszautasította, hogy a magyar kormány uniós delegáltja részt vehetett volna a közös vakcinabeszerzés folyamatában, mint fogalmazott, Szócska Miklós csupán tájékoztatást kapott a testületben, a beszerzést a bizottság intézte. Az Európai Bizottság elnökének kijelentésére, miszerint a bizottság nem engedhet a vakcinák minőségi normájából, Gulyás Gergely úgy reagált: normális hatóság, kormány, nemzetközi szervezet nem állít olyat, hogy nem biztonságos, nem ellenőrzött vakcinával lehet oltani. Számos ország használja ugyanakkor az unió által még nem engedélyezett oltóanyagokat, és itt sem merülhet fel kétség, hogy a legmagasabb védettséget kívánják biztosítani a polgáraiknak. Ők lényegesen jobban állnak az oltásban, jegyezte meg.

Kérdésre szólt arról is: várhatóan a határnyitás valósulhat meg legkésőbb a járványhelyzet okán, annak ellenére, hogy minden országnak a turizmus újraindítása az érdeke.

Arról is beszélt, arra senki nem tud garanciát vállalni, hogy az oltóponton az előzetes jelzésnek megfelelő vakcina lesz. Nagyobb mennyiségű vakcina rendelkezésre állása esetén az egészségügy teljes intézményrendszerét fel tudják használni oltópontok kialakítására, tette hozzá.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva közölte: fogyasztóvédelmi vizsgálat folyik a Nemzetközi Oltóközponttal szemben, mert úgy fogadtak el előlegeket a koronavírus elleni oltásra, hogy semmilyen vakcina nem áll rendelkezésükre. Hangsúlyozta: állami oltás van, ami ingyenes, és minden ezen kívül szervezett oltás számtalan veszélyt hordoz magában, mind az oltóanyag ellenőrizhetősége, mind az esetleges visszaélésekkel kapcsolatosan.

A modellváltó egyetemekről szóló törvényjavaslat a tavaszi ülésszakban kerül a parlament elé, közölte egy másik kérdésre válaszolva.

A hat hónapnál nagyobb járuléktartozás felhalmozókkal kapcsolatos kérdésre reagálva Gulyás Gergely elmondta: az adóhatóság október óta folyamatosan havonta értesített minden érintettet, és részletfizetésre is adott lehetőséget. Közölte: a február 12-ei határidő lejárta után érvényteleníteni fogják a TAJ-számát annak, aki nem nyújtott be semmilyen fizetési könnyítési kérelmet. Jelezte: az érintettek pontos számáról február 15-én számolnak majd be. A miniszter szerint nagyjából 70 ezer emberről volt szó, és ebből több tízezren rendezték a helyzetüket, a fennmaradók pedig vélhetően külföldön tartózkodnak, és az sem kizárt, hogy külföldön fizetnek egészségbiztosítást.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink