hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Gulyás: Oroszországnak nincs elég kapacitása, uniós és kínai vakcina jön

A magyar társadalom körülbelül egyharmada azonnal beoltatná magát, mondta Gulyás Gergely az atv.hu-nak adott szilveszteri interjújában.

Gulyás Gergely az interjúban a koronavírus elleni oltás kapcsán bejelentette: körülbelül a társadalom egyharmada hajlandó magát akár azonnal beoltatni. További egyharmad ezen gondolkodik, és egyharmad az, aki alapvetően elutasítja. A miniszter mindezt egy általa ismert magyar felmérés alapján mondta el.

Ami a vakcinákat illeti, amikkel majd Magyarországon oltani lehet, Gulyás Gergely azt is elárulta, hogy "Oroszországnak nincs elegendő gyártókapacitása. A tesztelésben örömmel veszünk részt, de oltóanyag tömegesen az uniós beszerzések keretében vagy Kínából érkezhet".

Mint ismert, közel tízezer uniós Pfizer vakcina érkezett Magyarországra és december 27-én ezekkel kezdődhetett meg az oltás. Emellett 6000 orosz vakcina is érkezett a hétvégén Szijjártó Péter külügyminiszter tárgyalásai nyomán, de még hónapokig kísérleti fázisban van az oltóanyag, nem engedélyezett.

A mai interjúban Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a kormány ilyen döntést nem hozott, de ha valaki beoltatta magát, akkor a határátlépésnél nincs értelme a karantén-kötelezettségnek. Arra a kérdés, hogy a munkáltatók kötelezhetik-e majd a munkatársaikat, hogy beoltassák magukat, a miniszter közölte: szerinte az oltást nem lehet kötelezővé tenni, alapelv, hogy az önkéntes. Az oltás a miniszterek számára sem lesz kötelező.

A magyar kormány nem fogja regisztrálni azokat, akik nem oltatják be magukat, "nem készülünk" listázásra. De az is valószínű, hogy lesznek olyan országok, akik például csak oltási könyvvel engednek valakit beutazni. Azaz, lesz valamilyen "vakcinaútlevél", a QR-kódról viszont nem tudott részletekkel szolgálni, annyit mondott, hogy a Belügyminisztérium az uniós előírásoknak megfelelő technikai feltételeket biztosítani fogja.

A miniszter elmondása szerint valószínűleg egységes lesz az európai szabályozás a légitársaságoknál, és azt valószínűsítette, hogy "lesz különbségtétel" ( adott esetben fesztiválokon, mozikban, színházakban is ) . Vannak légitársaságok, akik már jelezték, hogy azok utazhatnak majd a járataikon, akik rendelkeznek oltási igazolással.
De szerinte akkor lesz egységes szabályozás, amikor a vakcina már mindenkinek elérhető lesz. Ezt 2021 első felére tette, de nem zárta ki, hogy már az év első negyedévében olyan mennyiségű oltóanyag áll majd rendelkezésre, hogy aki akarja, az beoltathatja magát.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink