hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Gulyás Gergely elmondta, hogyan változik az üzemanyagársapka

Az egyes ágazatokban jelentkező munkaerő-hiányt firtató kérdésre Gulyás Gergely úgy reagált: most hétezerrel több orvos van, mint 2010-ben volt.

Azt ugyan a miniszter elismerte, hogy bizonyos szakterületeken lehet hiány, de ez nem általános. Kitért az orvosoknál bevezetett jelentős béremelésre, és azt mondta, biztosítani lehet az orvosutánpótlást, a vonatkozó keretszámokat is felemelték.

Üzemanyagárstop: így változik

Csak a magántulajdonú gépjárművek, mezőgazdasági erőgépek, traktorok, valamint a taxik kaphatják a 480 forintos garantált áron az üzemanyagot, a Mol javaslatára, a kormány döntése értelmében, jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, Budapesten.

Gulyás Gergely a Kormányinfón közölte, az ellenőrzés "könnyű és gyors", mert a forgalmi engedélyen vonalkód található és leolvasható.

A rendelet még szombaton megjelenik.

A miniszter a döntést azzal indokolta, hogy karbantartás miatt le kellett állítani a százhalombattai kőolajfinomítót, amely fedezi a magyarországi szükségletek száz százalékát. Hozzátette: az üzemanyagellátást így most importból és a stratégiai készletek negyedének felszabadításából biztosítják.

Ha az Európai Unió energia-veszélyhelyzetet hirdet, az nyílt beismerése lesz annak, hogy Európa háborús gazdaságra áll át, mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati Kormányinfón. Gulyás Gergely hozzátette: mindez szószegés lenne azon politikusok részéről, akik korábban azt állították, hogy a háborúnak nem lesz hatása Európára. Kijelentette ugyanakkor: Magyarország, bár nem szavazta meg, kénytelen lesz betartani a 15 százalékos gázfelhasználási csökkentést és képes is lesz erre.

Szólt arról is, hogy minden rövid vagy hosszú távon megvalósítható eszközt meg kell vizsgálni a gáz kiváltására, "a gáztól valóban menekülni érdemes". Gulyás Gergely ezt azzal indokolta, hogy a 200 dollár feletti gázár egész Európában hátrányt okoz a globális versenyben, és továbbra sincs jele az ukrajnai háború gyors lezárásának.

Az egyes ágazatokban jelentkező munkaerő-hiányt firtató kérdésre Gulyás Gergely úgy reagált: most hétezerrel több orvos van, mint 2010-ben volt, bizonyos területeken lehet hiány, de ez nem általános. Kitért az orvosoknál bevezetett jelentős béremelésre, és azt mondta, biztosítani lehet az orvosutánpótlást, a vonatkozó keretszámokat is felemelték.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében (MTI/Illyés Tibor)
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében (MTI/Illyés Tibor)

 

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink