hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Geréb: felfüggesztett fogházbüntetést kért az ügyész

Felfüggesztett fogházbüntetést kért Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászra, halmazati büntetésül Kiss Veronika ügyész kedden a Fővárosi Bíróságon.

Mintegy ötórás vádbeszéde végén az ügyész indítványozta: a bíróság mondja ki bűnösnek a 2007 októberében szakmája gyakorlásától három évre eltiltott szülész-nőgyógyászt halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, maradandó fogyatékossággal járó gondatlan veszélyeztetés és foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében.

Az ügyész mindezeken kívül Geréb Ágnes foglalkozástól való további eltiltását is kérte a bíróságtól.

Ugyancsak próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést kért az ügyész Király Ágnes másodrendű és Németh Mónika negyedrendű vádlottak. Frigyes Júlia harmadrendű és Schanda Mónika ötödrendű vádlott esetében pénzbüntetés kiszabását indítványozta az ügyész. Egyúttal azt kérte a bíróságtól: kötelezze a vádlottakat együttesen és arányosan a bűnügyi költségek megfizetésére.

Az ügyész súlyosító körülményként értékelte, hogy Geréb Ágnes az egyik tettét büntetőeljárás hatálya alatt követte el. Enyhítő körülménynek nevezte ugyanakkor, hogy a vádlottak kiskorú gyermekeket nevelnek, s ugyanígy vette figyelembe az azóta eltelt időt is, amióta nem követtek el hasonló bűncselekményt.

Az első esettel kapcsolatban az ügyész kiemelte: a második gyermekét váró, 35 évnél idősebb, pajzsmirigy betegségben szenvedő kismama magzatának szívében rendellenes foltot találtak 2007-ben egy ultrahangos vizsgálaton. Geréb Ágnesnek ezen okok miatt veszélyeztetett terhesnek kellett volna őt nyilvánítani, de ezt nem tette meg.

Geréb Ágnes tévedett, amikor a magzatot átlagos nagyságúnak vélte, holott 4,5 kilogrammos volt, náluk pedig "eleve császármetszést alkalmaznak" - mondta vádbeszédében az ügyész, hangsúlyozva, hogy Geréb Ágnes a születésházban "a szakmában sehol nem ismert műfogást alkalmazott", a gátmetszést elmulasztotta, s a magzat azután sem jött világra, hogy eltörte a kulcscsontját. A magzat nem mutatott életjelentségeket kórházba kerülésekor, miután ott megszületett. Negyven percen át próbálták újraéleszteni, sikertelenül - folytatta.

A halál a hibás műfogások miatt következett be; a születés kezdetén még élt a magzat, a méhen belül azonban a nem szakszerű eljárás miatt oxigénhiány lépett fel nála - idézte fel az ügyész az orvos szakértők megállapításait.

A 2003-ban, magánházban zajlott ikerszülésnél a második magzat szívhangjai gyengültek, ezért intravénásan egy ampulla oxitocint adtak az anyának. A magzat ezután gyorsan megszületett, de nem lélegzett, és sikertelenül próbálták újraéleszteni. A mentő a születés után 12 perccel érkezett, tehát ennyi ideig volt oxigénhiányos állapotban az újszülött, ami a központi idegrendszeren és az agyban maradandó nyomokat hagyott - mondta az ügyész a másik esetről.

A klinikai halál állapotába került újszülöttet a kiérkező mentőorvos intubálta, életét ekkor még sikerült megmenteni, később azonban elhunyt. Ha életben marad is, testi és szellemi visszamaradottként élt volna tovább - hangsúlyozta az ügyész, aki hibaként rótta fel, hogy nem volt kéznél inkubátor, és azt is, hogy a vádlottak "felfokozott idegállapotba kerültek", amelynek következtében a mentők kihívásakor elfelejtették közölni, hogy ikerterhességhez kérnek segítséget.

Az ügyész által harmadikként említett, 2007-ben történt esetnél Geréb Ágnes már nem mint szülész-nőgyógyász, hanem mint bába volt jelen egy szülésnél, amelynek során a magzat sikeresen megszületett. Az első vérzést a két vádlott együttesen állította le, s amikor a vérzés másodszor is elindult, masszírozni kezdték a szülő nőt, majd kihívták a mentőket. A szakértők szerint rögtön a második vérzés megindulásakor ki kellett volna hívni a mentőt, amit nem tettek meg, így történhetett, hogy a szakmai protokoll által megengedett vérveszteség kétszerese (6-700 milliliter) következett be.

A negyedik esetben, 2006-ban - Geréb Ágnes abban nem érintett - Király Ágnes vezette le a szülést a sértett saját lakásában. A szülés során a nő kivérzéses állapotba került, 800 milliliter vért vesztett. Először Király Ágnes, majd a mentők is infúziót adtak a nőnek. A hivatalos szakmai kollégium állásfoglalását szegte meg a másodrendű vádlott, akinek nem volt szülész-nőgyógyászi végzettsége, és nem is biztosított ilyen végzettségű szakembert - jelentette ki az ügyész.

Geréb Ágnes a tárgyalás elején vádlotti észrevételeket tett. Mint rámutatott: az orvos szakértői vélemények csak a kórházi szülész-nőgyógyász szakma szabályait alkalmazzák, holott a bábai tevékenységre érvényes protokollt kellett volna használniuk, ilyen típusú szabályozás azonban jelenleg nincs érvényben Magyarországon.

Kitért arra, hogy a magyarországi orvos szakértők kritikáját külföldi kollégáik megkérdőjelezték. Meglátása szerint önkényes gondolatmenetet követtek a magyar orvos szakértők, olyan esetekről alkottak szakvéleményt, amelyekről nincsenek konkrét tapasztalataik.

A következő tárgyalás március 17-én lesz, akkor a védők mondják el beszédeiket; ítélethozatal március 24-én várható.

Geréb Ágnes - akiről dokumentumfilm is készül - és társainak pere 2010 júniusa óta tart. Ettől az eljárástól függetlenül, egy újabb eset kapcsán, tavaly október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt. Tavaly december végén kiengedték a börtönből, házi őrizetbe helyezték.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink