hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Gépparkbővítés a légimentőknél

Használt, a jelenleginél korszerűbb, erősebb és fiatalabb EC–135-ös helikoptereket vásárol a kormány, értesült a Magyar Idők.

A kilenc, idáig Norvégiában szolgált géppel nagyobb lefedettségre, gyorsabb, éjjel-nappali betegelérésre nyílik lehetőség. A pilóták és műszakaik munkahelye biztos, sőt további szakemberek kiképzése is folyamatban van – értesült a Magyar Idők.

A lap informá­ciói szerint hétről nyolcra bővül a légimentő-bázisok száma, és lehetőség lesz egy teljesen felszerelt tartalék helikopter üzembe állítására is. Ez azt jelenti, hogy országosan gyorsabban lehet a betegeket elérni, amivel jelentősen javul az életben maradási esélyük.

Az egységes, szintén az EC–135-ös típuscsaládba tartozó flotta beszerzése kapcsán a lap úgy tudja, hogy a használt, a norvég légi mentéstől beszerezni kívánt gépek átlagéletkora alacsonyabb, mint a jelenlegi bérelt gépeké.

Az is kiderült, hogy a jelenleg az osztrák Helikopter Air Transport GmbH-tól 2006-tól fennálló, többször hosszabbított szerződés keretében bérelt öt, illetve a 2014-től magasabb áron bérbe vett további két gép díjában a helikopterek ára bőven ki lett fizetve úgy, hogy még csak elméleti lehetőség sem volt tulajdonjoguk megszerzésére.

Ennek az igen előnytelen helyzetnek a megszüntetése végett döntött úgy a kormány, hogy amint megjelenik egy elérhető árú, kiváló állapotú és egységes típusú flotta a világpiacon, azonnal megveszi. Azért sem lehetett halogatni a gépek beszerzését, mert öt országból voltak jelentkezők a norvég gépparkra – derül ki a kiválasztás szempontjait részletező dokumentumból.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink