hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Futnak a bérük után

A minimálbér-emelés megint felülírja a szakápolók tavaly ősszel kezdett, négyéves béremelésének eredményeit, de még a kétlépcsős, összesen bruttó 207 ezer forintos szakorvosi többletpénz is kevés, hogy a magyar szakemberek ne a visegrádi országok legrosszabbul fizetett egészségügyi dolgozói legyenek, írja a Népszava.

Még véget sem értek az újévi köszöntések, amikor januári első közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Egészségügyért Felelős Államtitkársága máris azt hangsúlyozta, mennyire kiemelt terület a kabinet számára az egészségügy. Megismételték, hogy 2017-ben folytatódik az egészségügyi dolgozók béremelése, az ápolók bére 2019-re átlagosan 65 százalékkal, a szakorvosok és szakgyógyszerészek bére két év alatt 207 ezer forinttal emelkedik. Azt azonban egyetlen szóval sem említették, hogy a tavaly szeptemberi 26 és fél százalékos szakdolgozói béremelés mindössze másfél százalékkal magasabb a most januártól meghirdetett garantált bérminimum-emelés mértékénél. Ha a kormány komolyan venné magát és a szakképzett dolgozóknak a versenyszférában megajánlott emelés mértékét átvezetné a közalkalmazotti területre is, valójában ezzel a nevetséges másfél százalékkal kellene számolni a gyógyításban foglalkoztatott szakápolók béremelését.

Ha ezt lefordítjuk az egészségügyi szakdolgozói bértábla számaira azonnal kiderül, hogy a felsőfokúnak számító, de nem főiskolai vagy egyetemi végzettségű pályakezdők, vagy a 28-30 éve dolgozó, középiskolai végzettségű szakképzett ápolók bruttó bére tavaly szeptembertől megegyezik a januártól érvényes garantált bérminimum összegével. A tavaly nyári megállapodás értelmében az emelést idén novembertől 12 százalékos, majd 2018-ban és 19-ben újabb 8 százalékos emelések követik majd; mondani sem kell, a garantált bérminimum további emelése mellett. A minimálbér és a garantált bérminimum növekedésével gyakorlatilag minden munkahelyen együtt jár a magasabb végzettségű és régóta dolgozó szakemberek "leértékelése", illetve a bártáblák egyes fokozatainak összecsúszása, írja a többi közt a lap.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink