hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Friss adatok: nagy a baj a kórházakban

Júliusban a megszokott mértékben, 3,5 milliárd forinttal nőtt a kórházadósság, amely így a Magyar Államkincstár nyilvántartása szerint átlépte a 38 milliárd forintot, írja a Napi.hu.

Július végén a magyar kórházak 38,2 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóiknak, csak a 7. hónapban 3,5 milliárd forinttal gyarapítva az adósságot. A fizetési hajlandóságról sokatmondó adat a tartozások szerkezete: a 38 milliárd több mint 40 százalékának (16 milliárd forint) több mint 2 hónapja, 37 százalékának (14 milliárd forint) több mint egy hónapja lejárt a fizetési határideje, azaz az összes tartozás közel nyolcvan százaléka 30 napon túl lejárt számlát takar, írja a Napi.hu.

A kórházi beszállításokat előfinanszírozó, a késlekedés által leginkább érintett orvostechnikai beszállítócégeket képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László az elmúlt időszak eseményeit és a friss adósságadatokat is kommentálva a lapnak úgy fogalmazott, ez az egészségügyi rendszer a jelenlegi működési szabályokkal definitíve alulfinanszírozott. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az szándékosan hazudik. Egy olyan rendszerben, ahol a kórház által kiírt közbeszerzést az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak (ÁEEK), majd a Miniszterelnökségnek kell jóváhagynia, ahol a közbeszerzésekben a legritkább esetben érvényesülnek a minőségi szempontok, és egy olyan piacon, amelynek az árszínvonala pl. az orvostechnikai eszközök esetében az európai árszint alsó harmadában van, elég nagy képzelőerő kell azt állítani, hogy a beszállítók miatt folyik el a pénz.

Persze van egy beszállítói kör, amely többnyire rossz minőséget szállít, igazolhatóan drágán. Úgy hívják: büntetés-végrehajtás – mondta Rásky. A központi beszerzések kapcsán a főtitkár felidézte, Szócska Miklós körülbelül hét éve hirdette meg, hogy tízmilliárdokat lehet spórolni a központi beszerzésekkel, ami egyáltalán nem igaz. Azóta már a harmadik egészségügyi .államtitkár van hivatalban, és a központi beszerzések míg mindig nem működnek – hangsúlyozta. A központi közbeszerzés lebegtetése és az ÁSZ elnök interjúja szerinte egy nem túl ügyesen megkomponált felvezetése volt egy gazdasági jellegű döntésnek. Amelynek lényege, hogy egy szűk gazdasági kör uralja az egészségügyi közbeszerzéseket, és így az erre szánt forrásokat is.

Az elmúlt időszak megmutatta, hogy a jelenlegi közbeszerzési szabályok és a Közbeszerzési Hatóság működése miatt nem olyan egyszerű a felülről irányított közbeszerzés az egészségügyben, amit  az ÁEEK több mint 100 milliós bírsága is bizonyít. Rásky szerint a cél valószínűleg egy "nemzeti" egészségügyi integrátor cég felállítása, amely "nyerne" minden közbeszerzést, és amely maga versenyeztetné a piaci szereplőket. Ez azonban nyilvánvalóan dráguláshoz és minőségromláshoz, azaz a betegellátás színvonalának csökkenéséhez vezetne – állítja az OSZ főtitkára.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink