hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Fortyog az egészségügy

Az év első felében tovább folytatódtak az egészségügy körüli viták. A HáziPatika összefoglalta, hogy ki mit akar az ágazatban.

Szakmai találkozókon, nyílt levelekben, döntéshozóknak küldött, de nyilvánosságra hozott üzenetekben, sajtónyilatkozatokban és mindenféle más csatornákon is előbuzognak az egészségügy problémái.

A mentők május 31-ére demonstrációt szerveznek, mert úgy vélik, hogy botrányosan alacsony bérekért látják el a sürgősen rászoruló betegeket, és mindezt nem egy kényelmes intézményben teszik, hanem az utcán, fokozott veszélynek kitéve magukat. Az eddig beígért béremeléseket nem kapták meg, és elfogyott a türelmük.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke márciusban írt nyílt levelet a miniszterelnöknek, amelyben szintén béremelést követelt. Elmondta, hogy Magyarországon évről évre minimum 600-700 milliárd forinttal kevesebbet, GDP-arányosan 2 százalékkal kevesebbet költenek a gyógyításra a V4-ek átlagánál. És még nagyobb a lemaradás az EU-átlaghoz képest. A kormányzat 2014-ben határozta el, hogy évi tízmilliárd forint pluszkeretet biztosít a háziorvosoknak, ezt a következő két esztendőben meg is kapták: az idei büdzsé négy-, a jövő évi költségvetési tervezet pedig hétmilliárd forintot rendel erre a célra. Szerinte azonban még öt ilyen lépcsőre van szükség.

Elfogadhatatlan a házi gyermekorvosi praxis vegyes háziorvosi praxissá való átalakítása, írta a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete (HGYE) abban a felhívásban, amelyet Balog Zoltán miniszterhez és Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkárhoz juttatott el.

A hálapénzt az orvosok elsöprő többsége elutasítja – ez a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (RESZASZ) felméréséből derült ki.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) márciusban tette közzé azt a nyílt levelet, amelyben felhívták a figyelmet, hogy a közel százezer egészségügyi ellátást végző, magasan képzett szakdolgozó helyzete egyre aggasztóbb: gyakorlatilag a megélhetésükért küzdenek, utánpótlásuk pedig rendkívül kritikus. Eközben a MESZK tagságát erősítő védőnők, ha lehet, még rosszabb helyzetben vannak. Több száz védőnő minisztereknek és közjogi méltóságoknak küldött levélben kért fizetésemelést, írja a többi közt a lap.

A részletes elemzést ide kattintva érheti el.

 

(forrás: Házipatika)
hirdetés

Könyveink